Laatste update 23:09
56

PvdA-kandidatenlijst bestaat grotendeels uit nieuwe gezichten

De PvdA staat er slecht voor in peilingen en hoopt met een grote hoeveelheid nieuwe gezichten de gunst van de kiezer te (her)winnen, slechts 12 van de 35 huidige Kamerleden haalde de top 25. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs alle kandidaten die het nieuws vandaag te horen kregen. De volledige kandidatenlijst wordt donderdagochtend officieel gepresenteerd.

Top 10
Hoogste nieuwe binnenkomer is FNV-bestuurder Gijs van Dijk op nummer drie. Vorige week werd al bekend dat Khadija Arib lijsttrekker Lodewijk Asscher volgt op nummer twee. Op plaats vier en vijf staan oudgedienden Sharon Dijksma en Jeroen Dijsselbloem, gevolgd door de huidige fractievoorzitter Attje Kuiken op nummer zes en financieel specialist Henk Nijboer op zeven. Publiciste Kirsten van den Hul staat op plaats acht, de Groningse gedeputeerde William Moorlag op negen en minister Lilianne Ploumen maakt de top tien af.

Dat betekent dat een groot deel van de zittende PvdA-Kamerleden na de verkiezingen ander werk zal moeten zoeken. Kamerleden Jan Vos en Yasmine Cegerek maakten na het horen van hun plek op de lijst direct bekend de politiek te verlaten na de verkiezingen.

Andere nieuwkomers in de top 25 zijn oud-wethouder Richard Moti op plek 15, oud-europarlementariër Emine Bozkurt op 18, oud-gemeenteraadslid Ilco van der Linden op 19, en lokale PvdA-politici Christa Oosterbaan op 20 en Martijn de Kort op 25.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)