43

PvdA-leider Asscher: ‘Meer samenwerken met GroenLinks en SP’

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil, op weg naar de volgende Tweede-Kamerverkiezingen en daarna, intensief samenwerken met GroenLinks en de SP. Het kan zelfs leiden tot een gezamenlijke lijst. Dat zegt Asscher in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

“We moeten om tafel om te kijken hoe je een aantrekkelijk alternatief vormt. Je kunt veel krachtiger zijn als je heel veel idealisten verenigt. Als we met GroenLinks en SP aan kunnen geven: we doen het samen uit, samen thuis na de verkiezingen, dan zou dat een waanzinnig krachtig signaal zijn. Dan heb je een blok gevormd en dan moeten in de kabinetsformatie een of twee rechtse partijen aanschuiven bij een links en progressief blok. Dat is heel anders dan wat nu D66 overkomt, dat je in je eentje bij een rechts motorblok zit.”

In 2016 sprak Asschers voorganger Diederik Samsom hier al over met GroenLinkser Bram van Ojik. Maar GroenLinks-leider Jesse Klaver, indertijd bezig aan een snelle opmars, wees deze vorm van samenwerking af. “De situatie is nu anders”, zegt Asscher. “We zitten alle drie in de oppositie. Als we duidelijk maken dat we het samen gaan doen, kun je wel degelijk een wervend alternatief schetsen.” Hij wijst er op dat GroenLinks, SP en PvdA al samen tegenbegrotingen maken en bij belangrijke debatten hun tactiek afspreken.

Asscher zelf wil bij de volgende verkiezingen en ook in de periode daarna zijn partij aanvoeren: “Ik heb daar heel veel zin in. Na de nederlaag merkte ik dat ik nieuwe energie vond in de Tweede Kamer. Bij de Statenverkiezingen stemden negen keer zoveel jongeren op ons als bij de Kamerverkiezingen. Er is weer iets aan het gebeuren. Nieuwe energie, vrolijkheid.”

Volgens Asscher verandert ook de tijdgeest. “Het is fascinerend om VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff nu te horen. We hebben de VVD twee jaar lang de afschaffing van de dividendbelasting en de verlaging van de winstbelasting horen verdedigen als essentieel voor de Nederlandse samenleving. En opeens is het of Dijkhoff mijn spreektekst heeft gevonden als hij zegt dat de multinationals meer belasting moeten betalen en zich verantwoordelijker moeten voelen voor de samenleving. Er is iets heel interessants aan de gang. Iedereen is wel klaar met dat neoliberale verhaal.”

In Betrouwbare Bronnen vertelt Asscher dat hij spijt heeft van de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap met Samsom: “Als ik die debatten nu terugzie, heb ik daar pijn van in de buik. Dat had ik nooit moeten doen. Dit toneelstuk kon alleen maar slecht aflopen.” Asscher heeft zelfs gedroomd van emigreren. “Ik zat in een tredmolen waarin het maar niet goed kwam en droomde van een rustig bestaan met mijn gezin aan de Oostkust van Amerika.”

Geef een reactie

Laatste reacties (43)