25

PvdA: lockdown voor niet-essentiële winkels en horeca

In plaats van de maatregelen die Mark Rutte en Hugo de Jonge afgelopen vrijdag hebben genomen, moet er een daadkrachtige korte lockdown komen. Niet-essentiële winkels en horeca moeten dicht. Dat bepleit PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, schrijft het AD.

Kuiken staat niet alleen in haar pleidooi voor hardere maatregelen om de virusverspreiding een halt toe te roepen. Zo schrijft coronadataverzamelaar Stephan Okhuijsen op Twitter dat een “echte, totale lockdown” van zeker drie weken nodig is om te voorkomen dat de zorg de komende weken compleet bezwijkt. “Het loopt nu al volledig uit de hand. En zonder hard ingrijpen zal het verder uit de hand lopen.”

Hoe snel het virus rondgaat, is onder meer te zien bij de GGD’s die voor de zoveelste keer overvallen lijken door de exponentiële groei van het aantal besmettingen. Nu.nl meldt dat de GGD’s hun maximale testcapaciteit hebben bereikt.

De maximale capaciteit van de GGD is op papier 90.000 coronatests per dag. Volgens de organisatie wordt nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt.

Er werken nu bijna 4.000 mensen in het callcenter van de GGD. “Veel mensen roepen dat we meer mensen moeten inzetten. Een logische reactie, maar daar is de arbeidsmarkt op dit moment helaas niet naar”, zegt GGD GHOR-directeur Jaap Eikelboom tegen Nu.nl

Opmerkelijk genoeg heeft Denemarken (5,8 miljoen inwoners) een veel grotere testcapaciteit dan Nederland (17,4 miljoen inwoners). Als gevolg daarvan kunnen de Denen, die ook een hogere vaccinatiegraad hebben, zeven keer zoveel testen als Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)