39

PvdA maant A’dam tot spoed bij inzet lokjoden, ondanks protest van politie

Volkskrant-columnist Hilhorst toont aan: uit cijfers van CIDI blijkt dat antisemitisme helemaal niet toeneemt

Waarnemend burgemeester Asscher van Amsterdam moet de politie meer achter de vodden zitten als het om de aanpak van antisemitisme gaat, aldus de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. De fractie negeert daarmee protest van de politie en CIDI-cijfers waaruit blijkt dat geweld tegen joden helemaal niet toeneemt in de hoofdstad.

Door redactie Joop

De politie zei zaterdag in Het Parool dat ze geen lokjoden (agenten met keppeltjes) in gaat zetten om antisemieten op heterdaad te betrappen, zoals prominente PvdA’er Ahmed Marcouch twee weken geleden opperde. Marcouch, inmiddels verkozen tot Tweede Kamerlid, zit nog steeds in de Amsterdamse gemeenteraad en deed zijn voorstel als raadslid.

Na de oproep van Marcouch noemden waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het inzetten van een lokjood ‘een optie’. De politie wees er echter op dat het moeilijk wordt om aan te tonen dat geen sprake is van uitlokking. Ook bleek dat het aantal antisemitische delicten niet wordt bijgehouden vanwege ‘gebrek aan tijd’.

Marcouch heeft het college nu gevraagd of het justitie en politie zo snel mogelijk een plan wil laten opstellen om het probleem van uitlokking te omzeilen, zo meldt Trouw. Verder wijst hij er op dat het college eerder heeft aangegeven dat het doen van aangifte van discriminatie ‘uiterst belangrijk’ is. ‘Gebrek aan tijd’ is volgens hem dan ook geen argument om een antisemitisch delict niet te registreren.

VARA-ombudsman Pieter Hilhorst kraakte dinsdag in de Volkskrant een kritische noot over de hele lokjodendiscussie. Op basis van cijfers betoogt hij dat de aandacht schromelijk is overdreven.

“Afgaande op het aantal meldingen dat bij het CIDI binnenkwam, blijkt er helemaal geen sprake van een gestage toename van het aantal incidenten. In 2002 waren er 359 incidenten, in 2009 waren dat er 167. Een daling met meer dan 50 procent! Het grootste deel van de meldingen heeft niets te maken met intimidatie op straat, maar met e-mail en bekladdingen.

De cijfers van het CIDI zelf weerspreken het beeld dat joden in Nederland op straat bang zouden moeten zijn, zo stelt Hilhorst. “Het inzetten van lokjoden is echter een paardenmiddel. Het suggereert dat joden dagelijks worden belaagd. Maar daar blijkt zelfs uit de cijfers van het CIDI niks van. Het is dan ook terecht dat de Amsterdamse politie heeft besloten geen lokjoden te gaan inzetten. Laat de politie boeven vangen en het verkeer veiliger maken. Daar hebben ook joden veel meer aan.

Foto: luciah (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (39)