Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'PvdA misbruikt Ierland om wisselgeld te vragen'

  •  
02-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Plasterk_300.jpg
GroenLinks en D66 vinden dat de PvdA geen eisen had mogen stellen voor de steun aan Ierland
De PvdA is donderdag onder vuur komen te liggen omdat ze niet zomaar de financiële garanties voor Ierland wil goedkeuren. Ronald Plasterk stelde de eis dat de steun van 85 miljoen euro aan Ierland niet ten koste mag gaan van de lage en middeninkomens in Nederland. D66 Kamerlid Wouter Koolmees noemde die opstelling ‘volledig onverantwoordelijk’.
D66 en Groenlinks verwijten de sociaal democraten de kwestie te gebruiken om eigen partijbelangen naar voren te schuiven. Dat de PvdA ‘wisselgeld’ vraagt, vinden zij ongepast. Ook het CDA riep de socialisten op zich verantwoordelijk op te stellen. “Mijn partij begrijpt het niet als een partij geen verantwoordelijkheid neemt. Dat geldt net zo goed voor de PvdA als voor de PVV”, zei CDA financieel specialist Elly Blanksma tegen het FD.
Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig, omdat gedoogpartner PVV tegen het reddingsplan is. VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie staan wel achter de Europese steun van Ierland.
CDA-minister Jan Kees de Jager steunt de actie alleen onder voorwaarde dat het kabinet niet gaat korter op de lagere- en middeninkomens als blijkt dat er een schatkisttekort is ontstaan omdat Ierland de lening naderhand niet kan terugbetalen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.