11

PvdA: MKB heeft niet geprofiteerd van Crisis- en Herstelwet

Kabinet krijgt volgens PvdA Eerste Kamerlid Margriet Meindertsma ruzie met de EU bij permanent maken Crisis- en Herstelwet

De PvdA stemde vorig jaar met pijn in het hart in met de Crisis- en Herstelwet. De reeks maatregelen waren bedoeld om infrastructurele projecten sneller te laten verlopen en werklozen in de bouw aan het werk te helpen, maar het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat de wet permanent wordt gemaakt. Eerste Kamerlid Margriet Meidertsma vindt dat geen goed idee omdat uit onderzoek blijkt dat het MKB helemaal niet heeft geprofiteerd van de wet.

Er waren 50.000 werklozen in de bouw. En iedere maatregel die kan helpen om deze mensen weer aan het werk te helpen, moet je steunen”, zegt Meidertsma op Radio 1, maar ze is teleurgesteld. “Er zijn wel wegen aangelegd, maar daar heb je voor het overgrote deel astfalt en machines voor nodig en geen mensen. Uit een rapport van de aannemersfederatie blijkt nu ook dat het MKB nauwelijks geprofiteerd heeft van de maatregel.

Meidertsma vindt het niet kunnen dat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat de wet permanent wordt gemaakt. Het was volgens haar een experiment en ‘dan moet je dat netjes evalueren’. “Het kabinet stapelt nu wet op wet. Ze wil zonder een evaluatie de wet permanent maken en een nieuwe omgevingswet toevoegen.”
Rutte wil door de wet permanent te maken meer ruimte voor ondernemersschap en economische ontwikkeling. Een complex aan maatregelen houdt onder andere in dat het eenvoudiger wordt om af te wijken van het bestemmingsplan, natuurbeschermingsregels kunnen worden geschrapt en dat gemeenten woningbouwprojecten sneller kunnen uitvoeren.

Meidertsma schat in dat de Europese Commissie kan gaan dwarsliggen omdat de nieuwe regels strijdig zijn met de Europese- en milieuwetgeving. Staatssecretaris Henk Bleker werd door de EU al eerder op de vingers getikt omdat hij beschermde natuurgebieden wil opheffen.
cc-foto: tdietmut

Geef een reactie

Laatste reacties (11)