34

PvdA: Motie van wantrouwen tegen halsstarrige Donner

Minister weigert half miljoen scheefhuurders te helpen

Tussen de vijf- en zeshonderdduizend mensen wonen in een huurhuis dat eigenlijk niet meer geschikt voor ze is. Te klein bijvoorbeeld omdat ze gezinsuitbreiding krijgen, of te groot omdat de kinderen het huis uit zijn. Verhuizen is echter niet mogelijk omdat ze verplicht naar de vrije sector moeten. Die ze niet kunnen betalen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De situatie is het gevolg van een Europese maatregel om ‘concurrentievervalsing’ tegen te gaan. Projectontwikkelaars klaagden er over dat woningbouwcorporaties met overheidssteun woningen neerzetten voor mensen die volgens hen makkelijk in de vrije sector terecht kunnen. In de praktijk pakt dat echte veel te duur uit.

Tros Radar rekent voor dat een gezin met een inkomen van 38.000 euro, bijvoorbeeld van een buschauffeur en een verpleegster, maandelijks bijna 1600 euro te besteden heeft. In de vrije sector zijn echter amper huizen te vinden van onder de 900 euro. Voor verhuurders is dat commercieel ‘niet interessant’. Als gevolg van een wettelijke inkomensgrens van 33.164 euro mogen deze mensen ook geen woning in de sociale sector huren. Het gevolg is dat ze ‘opgesloten zitten’ in hun huurwoning, ze kunnen domweg niet verhuizen. De huurmarkt raakt daardoor ook nog eens muurvast.

Europa is inmiddels tot inkeer gekomen en wil de inkomenseis laten varen, verklaarde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch in de studio. Donner wil echter van geen wijken weten, mede omdat de VVD de maatregel niet wil aanpassen. Als de minister daarin volhardt dient Monasch samen met andere  oppositieleden een motie van wantrouwen in. De vraag is of de PVV die motie zal steunen of dat Wilders de half miljoen huurders opgesloten laat zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)