9

PvdA nu weer tégen schaliegasboringen

Fractie volgt uitspraak congres

De PvdA gaat in de Tweede Kamer tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. Dat kondigde fractieleider Diederik Samsom aan op de jaarlijkse 1 mei-viering van de partij in Arnhem.

Eerder liet de partij doorschemeren het uitvoeren van proefboringen te zullen steunen. Maar tijdens het congres van afgelopen weekeinde stemde een grote meerderheid van de leden tegen de omstreden proeven. Samsom volgt die congresuitspraak nu. Mochten er in de toekomst nieuwe technieken komen die de winning van schaliegas zonder risico’s voor het milieu mogelijk maken, dan zal de fractie opnieuw te rade gaan bij de leden.

Boren naar schaliegas levert onder meer gevaar op voor het grondwater. Voorstanders denken dat schaliegas de energievoorraad voor vele jaren garandeert. Momenteel voert het ministerie van Economische Zaken onderzoek uit naar het effect van boringen. De PvdA wacht de uitkomsten van dat onderzoek dus niet af.

Oppositiepartij GroenLinks is bij monde van Kamerlid Liesbeth van Tongeren “blij en verrast” over het besluit van de PvdA. Ze zegt in het Eindhovens Dagblad wel te hopen dat Samsom niet over een paar weken weer met een ander standpunt op de proppen komt. Coalitiepartner VVD is voorstander van het winnen van schaliegas.

Eindhovens Dagblad: PvdA tegen proefboringen schaliegas  

Geef een reactie

Laatste reacties (9)