12

PvdA: Pappaverlof moet uitgebreid worden

Tweede Kamerlid Keklik Yücel stelt Zweeds model voor

De PvdA wil nu dat ook vaders na de geboorte van hun kind wat langer thuis kunnen blijven. Het vaderverlof werd al uitgebreid van 2 dagen naar vijf. Die uitbreiding is nogal summier, zo vindt ook de PvdA en daarom wil de partij nu dat het verlof in totaal 6 maanden wordt, waarvan twee maanden sowieso voor de vaders zijn.

Wat betreft het vaderschapsverlof is Nederland, in vergelijking met andere landen, niet bepaald koploper. In IJsland en Slovenië krijgen vaders 90 dagen betaald verlof, in Finland 54 dagen, in Litouwen een maand en in Portugal 20 dagen. Al jaren wordt in het publieke debat opgemerkt dat het weinige verlof voor vaders de emancipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt in de weg zit. Dat gegeven lijkt nu ook eindelijk door te dringen bij regeringspartij PvdA.

Tweede Kamerlid Keklik Yücel stelt woensdag in een debat met minister Asscher voor om het vaderschapsverlof te verruimen. Het AD schrijft daarover:

“Yücel vindt die verlenging een goede eerste stap, maar voor de langere termijn is het onvoldoende. De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.”

Het Kamerlid wijst erop dat niet alleen vrouwen graag willen dat mannen wat langer thuis kunnen blijven na de geboorte van het kind, maar dat een meerderheid van de mannen zelf ook graag meer tijd zou willen besteden aan zorg voor hun jonge kinderen. Daarom pleit het Kamerlid voor een ‘Zweeds model’.

Om het model te financieren stelt ze voor dat het betaalde verlof niet plots wordt ingevoerd, maar in stappen. Ook een mogelijkheid zou zijn om de kosten te verdelen tussen overheid, werkgever en werknemer.

cc-foto: Aaron Gilson

Geef een reactie

Laatste reacties (12)