Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-prominenten zien fractiefusie met GroenLinks niet zitten

  •  
20-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Formatie wordt hervat met GL, PvdA, CDA en CU

© DEN HAAG - Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. De partijleiders van GroenLinks, PvdA, CDA e

De berichtgeving dat de PvdA en GroenLinks een gezamenlijke fractie zouden moeten vormen om de kabinetsformatie op gang te brengen, valt slecht bij veel PvdA’ers. Voormalige Tweede Kamerlid, senator en wethouder Adri Duivesteijn vreest dat met een fractiefusie “het einde van de PvdA” naderbij komt. “Weg geschiedenis, traditie en sociaal democratie. Politiek wordt gewoon links of rechts-liberalisme.”
Oud-voorzitter Hans Spekman noemt een mogelijke fractiefusie “ totale uitholling van de ledendemocratie ” en “ onvoorstelbaar slecht ”. Een dergelijke intensieve samenwerking is volgens hem bovendien in strijd met de “les van de toeslagenaffaire”. “Alles in een Haagse mal willen drukken is niet goed. Je moet zelfstandige fractieleden houden, zoals Pieter Omtzigt, die tegen de fractiediscipline in en tegen de wens van het kabinet in dingen willen zien.”
Ook de meeste kandidaten voor het PvdA-voorzitterschap lijken niet enthousiast. “Laat dit alsjeblieft een grap zijn”, reageert Reshma Roopram. Roopram en andere kandidaat-voorzitters ergeren zich aan de opstelling van Rutte, die de mogelijke fractiefusie volgens de NOS met Sigrid Kaag heeft besproken.
“Dit is geen onderdeel van een formatie”, meent Pieter Paul Slikker, die eerder deze week in een opiniestuk op Joop.nl opperde om wel een deels gezamenlijk partijcongres met GroenLinks te organiseren over regeringsdeelname.
De enige kandidaat-voorzitter die een fusie onomwonden steunt is Frank van de Wolde. Maar ook hij stelt: “Het is aan de fracties zelf om daartoe te besluiten; niet aan rechtse woordvoerders en andere “bronnen.””
Een GroenLinks-bron noemde het gesprek tussen Kaag en Rutte over een gezamenlijke fractie donderdag al “absurd”. Tegenover RTL Nieuws laat GroenLinks-medeoprichter Alexander de Roo weten een fusie niet toe te juichen. “Je bent gekozen op verschillende programma’s en op klimaat en natuur gaat GroenLinks verder dan de PvdA. Je moet herkenbaar blijven voor je kiezers.”
Voormalig PvdA-leider Job Cohen pleitte daags na de verkiezingen wel voor het opheffen van de linkse partijen en de oprichting van een grote nieuwe partij. “Ik zou gewoon zeggen: begin opnieuw. Verzin een nieuwe naam en dan hopsakee.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.