26

PvdA-reactie op NAVO-verzoek: ‘No Way’

Diverse bronnen bevestigen officieel NAVO-verzoek … 80 man voor training van Afghaanse militairen … honderden Nederlanders extra nodig voor bescherming

De NAVO heeft een officieel verzoek aan Nederland gedaan om het verblijf van Nederlandse militairen in Uruzgan te verlengen. Circa 80 Nederlanders moeten Afghanen gaan trainen maar daarnaast zijn er vijf- tot zeshonderd militairen nodig voor de beveiliging.


Parlementair verslaggever van de NOS Ron Fresen noemt het officiële verzoek, waarvan de precieze inhoud niet bekend is, ‘heel moeilijk’ voor het kabinet. De PvdA is tegen verlenging van de missie. Het verzoek staat haaks op de afspraak dat de Nederlandse militairen eind 2010 uit Uruzgan zullen terugkeren. Volgens Fresen reageert de PvdA met ‘No way. Wij gaan daar weg. Afspraak is afspaak.’

Dinsdagochtend komt het kabinet in een speciale vergadering bijeen om verder te praten over de reactie op het rapport van de Commissie Davids. De PvdA wil die kwestie eerst afhandelen voordat er een beslissing over Uruzgan wordt genomen. Volgens Fresen lijkt het tijdstip van het officiële NAVO-verzoek nu zo gekozen dat de partij verder onder druk gezet kan worden.

Ook RTL Nieuws voorziet problemen in de coalitie met het NAVO-verzoek:

Volgens NAVO- en Defensie-kringen betreft het een verzoek om militairen en politiemensen te leren patrouilleren en om de beveiliging van mensen in het veld. Voor de PvdA is een dergelijk verzoek onaanvaardbaar.

cc-foto: isafmedia Afghaanse militairen worden getraind in het gebruik van NAVO-wapens, januari 2010.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)