Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher: PvdA niet meer in eentje in rechts kabinet

  •  
07-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8182973457_2f9f02ac44_b
In de toekomst zal de PvdA alleen nog in een kabinet samenwerken met een rechtse partij, als er ten minste nog één andere linkse partij bijzit. Een samenwerking zoals in het vorige kabinet Rutte, met alleen de VVD, ziet PvdA-leider Lodewijk Asscher niet meer gebeuren. Hij verdedigt in het boek ‘De neergang van de PvdA – prominente sociaal-democraten over de crisis en de weg omhoog’ van NOS-verslaggever Wilco Boom de beslissing om in 2012 met de VVD samen te werken, maar erkent ook dat het niet alleen rozengeur en maneschijn was. Rationeel gezien was het weliswaar een logische beslissing, maar politiek-emotioneel niet.
Oud-partijleider Diederik Samsom staat nog vierkant achter de samenwerking. “Operatie geslaagd, chirurg overleden. De patiënt, Nederland, ligt er prima bij, die doet het geweldig”, aldus Samsom.
Desondanks voelde de PvdA-kiezer zich dusdanig geschoffeerd dat de partij van 38 zetels in 2012 kelderde naar 9 zetels nu, maar Wouter Bos, oud-PvdA-leider en informateur in 2012, noemt Rutte II in het boek één van de beste Nederlandse kabinetten ooit.
"Bijna alle geïnterviewden zijn het erover eens dat de neergang van de PvdA ook samenhangt met de crisis in het politieke midden en met andere ontwikkelingen. De PvdA heeft volgens velen niet genoeg oog gehad voor de belangen van laagopgeleide autochtone kiezers met een bescheiden inkomen. Asscher en anderen pleiten voor meer samenwerking tussen linkse partijen. Op de vraag van Boom of PvdA, GroenLinks en SP niet beter kunnen fuseren, antwoordt Asscher dat het beter is een alternatief voor het huidige kabinet te laten zien dan “over jezelf te praten”."
Asscher en anderen pleiten voor meer samenwerking tussen linkse partijen. Op de vraag van Boom of PvdA, GroenLinks en SP niet beter kunnen fuseren, antwoordt Asscher dat het beter is een alternatief voor het huidige kabinet te laten zien dan “over jezelf te praten”.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, pvda, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.