76

‘PvdA redt Rutte’

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt hekelt PvdA-steun aan pensioenplan

Volgens SP-kamerlid Paul Ulenbelt helpt de PvdA met zijn steun aan het pensioenakkoord niet de werknemers, maar het kabinet.

Dat zegt hij op de SP-site:

De PvdA helpt met dit voorstel geen werknemers, maar enkel het kabinet in het doordrukken van een pensioenplan waar niemand op zit te wachten. Onbegrijpelijk!

De PvdA heeft wel een motie ingediend om mensen uit de laagste loonschalen wel op 65 jaar AOW te geven. Volgens Ulenbelt is dat echter slechts een doekje voor het bloeden en geen oplossing voor het probleem:

De PvdA vergeet dat de metselaars, politieagenten en metaalbewerkers op hun 65ste niet in de laagste schaal zitten. Natuurlijk niet, ze zijn vaak al tientallen jaren aan het werk en zitten hoger in het loongebouw. De uitzondering die de PvdA eist, helpt deze mensen niet aan een fatsoenlijke AOW omdat ze domweg buiten die categorie vallen. Als dit akkoord er door komt, krijgen mensen onder de 50 jaar, later een pokerpensioen. Pensioenfondsen worden uitgedaagd om megarisico’s te nemen en hoeven geen buffers aan te houden. De kans dat zij een fors lager pensioen krijgen is daardoor heel groot. Dit pensioenplan bevriest de bijdrage van werkgevers en legt de rekening volledig bij werknemers en gepensioneerden. Juist de mensen die het zwaarste werk doen, leveren enorm in. Dat is asociaal, want juist die mensen kúnnen helemaal niet langer doorwerken als ze al 45 jaar stratenmaker zijn geweest. Voor de hoogleraren is het een stuk eenvoudiger om tot 67 te werken, en die krijgt als het aan het kabinet en Jongerius ligt ook nog een hogere AOW-uitkering. Dat is niet sociaal. De PvdA zou moeten weten wie haar bondgenoten in de samenleving zijn en zou tegen dit akkoord moeten stemmen.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)