93

PvdA roept leden bij elkaar over ritueel slachten

Speciale politieke ledenraad om gistend ongenoegen te bezweren … Ook andere partijen worstelen met standpunt

De PvdA houdt zondag een speciale Politieke Ledenraad om te overleggen over het verbod op ritueel slachten. De Tweede Kamer-fractie heeft zich achter een dergelijk verbod geschaard. Joodse en islamitische partijleden zijn daartegen in opstand gekomen.

Het heikele onderwerp staat bovenaan de agenda:

1. Wetsvoorstel verbod op onverdoofd ritueel slachten 
De definitieve behandeling van het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren vindt nog voor de zomer in de Tweede Kamer plaats. Daarom zouden we van de gelegenheid gebruik willen maken om het onderwerp ook op de Politieke Ledenraad te bespreken.

De extra ledenbijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs werd door partijvoorzitter Ploumen bekendgemaakt. Zij erkende al eerder in een interview met nu.nl dat de fractie had geblunderd door de leden niet vooraf over het ingenomen standpunt te raadplegen. 

Morgen al is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over het verbod dat is voorgesteld door de PvdD. Experts informeren de Kamerleden daarbij over het onderwerp. De stemming over het wetsvoorstel zelf wordt nog deze maand verwacht. Dat leek een gelopen race maar de verhoudingen zijn binnen PvdA en VVD aan het schuiven. Binnen de PVV zou een richtingenstrijd gaande zijn tussen ‘pro-dieren’ en ‘pro-joden’-stromingen. CDA en CU zijn tegen. D66 en GroenLinks voor.

De Volkskrant constateert dat de politieke steun voor het verbod niet meer vanzelfsprekend is, al houdt de PvdA nog wel vast aan het voorstel.

Zowel joden als moslims zijn een intensieve lobby gestart om ‘hun’ rituele slacht te behouden. Binnen voorstander PvdA is lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak van het verbod. Een aantal PvdA’ers is zelfs luidruchtig voorstander van het ritueel slachten. ‘Iedereen houdt zijn kaarten tegen de borst’, zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Douwe Douwes. ‘Het is interessant om te zien dat deze kwestie partijen weet te splijten. Binnen de PvdA zijn zowel moslims als joden sterk vertegenwoordigd. Ik noem de naam Cohen. Vooralsnog bezweert de partij echter voor het verbod te stemmen.’

De Politieke Ledenraad van de PvdA is een soort light versie van het partijcongres en kan snel georganiseerd worden. Ook het bestuursakkoord en de bezuinigingen worden zondag besproken.

cc-foto: Pvda Lilianne Ploumen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (93)