7

PvdA Rotterdam: Geen tweedeling in partij

Na de vertrouwensbreuk met wethouder Schrijer zitten 'fractie en partijbestuur op één lijn', zegt Rotterdamse leiding. Cohen: Schrijer blijft belangrijk voor PvdA

De Rotterdamse Partij van de Arbeid ontkent dat de breuk met wethouder Dominic Schrijer ook een scheuring binnen de partij betekent. “Sinds 1945 heeft de PvdA nog nooit een eigen wethouder weggestuurd. Het is niet niks wat hier gebeurt. Maar ik bestrijd dat er een scheuring of een tweedeling is in onze partij. De fractie en het partijbestuur zitten op één lijn”, zegt afdelingsvoorzitter Leks Verzijlbergh woensdag in Trouw.


Schrijer (Sociale Zaken) stapte dinsdag op na een ruzie met de rest van het college, en de andere PvdA-bestuurders in het bijzonder, over een enorm pakket aan bezuinigingen op de bijstand en armoede bestrijding. Schrijer wilde niet meer dan 100 miljoen bezuinigen en noemde het “asociaal” als de PvdA met meer akkoord zou gaan. De Rotterdamse PvdA zegde vervolgens het vertrouwen in de eigen wethouder op.

Fractievoorzitter Richard Moti en afdelingsvoorzitter Leks Verzijlbergh spreken vandaag in Trouw opnieuw schande van de houding van Schrijer. Moti:

Schrijer heeft de PvdA ‘asociaal’ genoemd. Dat is helemaal verkeerd gevallen. En daarbij schetst hij een feitelijk onjuist beeld van de situatie. Schrijers verhaal klopt niet.”

Wat er dan niet aan klopt? Verzijlbergh:

“Zondagavond zijn we met twaalf mensen, onder wie fractieleden, de drie PvdA-wethouders en bestuursleden, samengekomen. Schrijer zou een pakket bezuinigingsmaatregelen presenteren waar het college deze week over kon spreken. Zijn ingrepen liepen op tot 100 miljoen. Daarop werd de vraag gesteld: is dit voldoende om de coalitie (PvdA, VVD, D66 en CDA) overeind te houden?”

Volgens Schrijer is hem vervolgens duidelijk gemaakt dat de coalitie dit niet zou overleven. Moti en Verzijlbergh hebben dit anders ervaren. De vraag zou zijn gesteld, maar niet beantwoord. 

De twee ontkennen dat er een tweedeling in de partij is ontstaan. “De fractie en het partijbestuur zitten op één lijn”, aldus Verzijlbergh.

Job Cohen, leider van de PvdA-Tweede Kamerfractie, zegt dat Dominic Schrijer een belangrijke rol zal blijven spelen binnen de partij. Maar de PvdA-leider zei ook dat het Rotterdamse college niet anders kan dan de bezuinigingen, waar Schrijer tegen protesteert, gewoon uit te voeren, zo meldt RTV Rijnmond.

Trouw: ‘Partijscheuring? De PvdA zit wel op één lijn’

Geef een reactie

Laatste reacties (7)