55

PvdA schiet Publieke Omroep te hulp

Regeringspartij wil kabelbedrijven aanslaan voor doorgifte programma's ...

Update: PvdA'er Van Dam ontkent concrete plannen

De PvdA wil dat kabelbedrijven en andere aanbieders van televisiepakketten gaan betalen voor de doorgifte van programma’s van de Publieke Omroep. Er wordt gedacht aan een bedrag van 8 euro per aansluiting.

In het regeerakkoord is een bezuiniging van 100 miljoen euro op de Publieke Omroep afgesproken. Die komt bovenop de 200 miljoen die het Kabinet-Rutte I al kortte. Volgens de omroepen brengt een dergelijke bezuiniging de kwaliteit van de programmering in gevaar. De PvdA heeft steeds gezocht naar mogelijkheden om de bezuiniging te verzachten.

Kamerlid Martijn van Dam zou nu steun zoeken bij de oppositiepartijen voor zijn plan om de kabelmaatschappijen een deel van de bezuinigingen te laten opvangen. Als bedrijven zoals UPC en Ziggo  per aansluiting gaan betalen, zou dat een bedrag van 60 miljoen euro per jaar opleveren. De kabelaars betalen nu al voor de doorgifte van commerciële zenders en extra diensten, maar niet of nauwelijks voor programma’s van de Publieke Omroep.

De oppositie reageert verdeeld op het plan van Van Dam. Kamerlid Gert-Jan Seegers (ChristenUnie) ziet er wel iets in:

Kabelaars verdienen erg veel. Voor het doorgeven van Uitzending Gemist vragen ze 5 euro per maand, terwijl ze het per abonnee maar 2 cent kost

CDA en D66 zijn minder enthousiast. D66 laat weten sowieso tegen de extra bezuiniging van 100 miljoen te zijn, dus ook tegen maatregelen om die te repareren.

Update: In een reactie laat PvdA-Kamerlid Van Dam weten dat hij geen concreet voorstel voor een heffing of taks heeft gedaan, en dat hij de genoemde bedragen nooit gezien of gehoord heeft. In het verleden heeft Van Dam wel vaak geopperd dat de kabelbedrijven meer voor het doorgeven van de Publieke Omroep zouden moeten betalen.

RTL: PvdA wil ‘tv-taks’ invoeren

Nu.nl: PvdA ontkent plannen tv-taks

Geef een reactie

Laatste reacties (55)