17

PvdA: Stel bank altijd verantwoordelijk bij fraude

Partij wil nieuwe regels omtrent bankverkeer ... Klant moet beter beschermd worden tegen fraude

De PvdA wil dat banken in de toekomst verantwoordelijk zijn en blijven wanneer er iets mis gaat met het geld van de klant. Als een klant slachtoffer is van fraude, is het aan de bank om die schade binnen een maand te vergoeden. Alleen wanneer de bank kan aantonen dat de klant ernstig nalatig was of zelfs met opzet handelde, kan de bank de schade op de klant verhalen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het betalingsverkeer. De PvdA wil nieuwe regels invoeren om de klant te beschermen. Volgens Kamerlid Henk Nijboer is de wet van 1968 niet meer van deze tijd, nu het gangbaar is om digitaal te bankieren. Nijboer:

Want de wet is van 1968, dus niet geënt op een digitale samenleving. Vroeger werd je portemonnee gestolen waar honderd gulden in zat. Nu kan je hele bankrekening worden geplunderd.”

Volgens het Kamerlid kan de bank tegenwoordig de schade al op de klant verhalen als deze even niet op zijn rekening heeft gelet, of zijn virusscanner niet up-to-date is. Volgens Gijs Boudewijn, van de Betaalvereniging Nederland, is dat geheel legitiem. “Als je die regels op een redelijke manier naleeft, krijg je domweg je geld terug.”

De PvdA wil ook af van het eigen risico van 150 euro. Dat bedrag moeten consumenten betalen bij schade. In de praktijk brengt geen bank dit eigen risico in rekening. Daarom wil de PvdA ‘deze dode letter schrappen’, maar volgens de Europese regel blijft een eigen risico verplicht. “Zo blijft er toch een prikkel voor de bankklant om ervoor te zorgen dat hij zijn zaakjes voor elkaar heeft.”

De Volkskrant: PvdA: banken voortaan verantwoordelijk bij fraude

cc-foto: Butz.2013

Geef een reactie

Laatste reacties (17)