174

PvdA stelt links blok voor, trapt daar direct deuken in

De PvdA ziet na de verkiezingen het liefst een links blok, waarmee de VVD buitenspel gezet wordt. Dat heeft PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher zondag gezegd tijdens een interview bij WNL. De VVD op voorhand uitsluiten wil hij echter niet. Daarnaast wil het met dat linkse blok ook nog niet echt vlotten, nu de PvdA bij monde van Jeroen Dijsselbloem én Lodewijk Asscher de aanval hebben geopend op GroenLinks-leider Jesse Klaver.

‘Ik heb vier jaar met Mark Rutte een kabinet geleid in moeilijke tijden,’ zei Asscher bij WNL. ‘We staan er beter voor en daar ben ik trots op. Maar nu moeten we andere keuzes maken.’ Volgens Asscher heeft de VVD de middenklasse in de steek gelaten door te korten op huurtoeslagen en door het ontslagrecht te versoepelen.

Andere keuzes dus. Volgens Asscher zou een optimaal kabinet bestaan uit zijn eigen PvdA, samen met het CDA, de SP en GroenLinks. Tegelijkertijd is het juist die laatste partij die het hele weekend onder vuur lag. Dat begon bij de Telegraaf die Jesse Klaver ervan beschuldigde zijn eigen afkomst en achtergrond te hebben aangedikt. Later kwam Jeroen Dijsselbloem, de nummer 3 van de PvdA daar in een gesprek met Nu.nl nog eens overheen door te zeggen geschrokken te zijn van de ‘ruige voorstellen’ van Klaver die volgens hem ‘ontwrichtend’ zijn.

Asscher ging daar in het interview bij WNL op door. Ook volgens hem is GroenLinks niet eerlijk en heeft die partij in hun programma een extra belasting zo ‘verstopt’ dat het CPB dat niet meerekende in het koopkrachtplaatje. ‘Niet sociaal,’ vond Asscher.

Het lijkt de kift te zijn. De PvdA, van oudsher de grote partij op links, schommelt in de peilingen al tijden rond de 10 zetels, terwijl GroenLinks ingeschat wordt op zo’n 17 zetels. En hoewel voor de PvdA de jacht op GroenLinks geopend lijkt te zijn, vuurt Jesse Klaver op zijn beurt niet terug. Sterker nog, tijdens de zorgmanifestatie afgelopen zaterdag op het Haagse Malieveld nam Klaver het zelfs voor zijn linkse collega Asscher op. Toen die door het aanwezige publiek werd uitgejoeld om zijn rol in het huidige kabinet, suste Klaver de menigte. ‘Hij is niet de vijand,’ vond de GroenLinks-leider. In Buitenhof haalde Klaver zondag nog maar eens de schouders op over de aanvallen op hem van de PvdA: ze mogen hem best even ‘als krabpaal gebruiken’.

In datzelfde gesprek liet Klaver ook weten net als Asscher het liefst de VVD buitenspel te zetten. Hoewel het ‘zijn ambitie is de VVD uit de regering te houden’, gaat uitsluiten echter te ver. Iets wat vooralsnog alleen SP-leider Emile Roemer heeft gedaan. Wel wil Klaver ‘alles op alles zetten om ze uit een kabinet te houden’.

‘De weg die de VVD nu kiest, de PVV-light manier, is niet het Nederland waar ik voor sta. Ik zal er alles aan doen dat er een progressief kabinet komt, met onze christelijke vrienden.’

Die christelijke vrienden hebben overigens geen voorkeur. Wel heeft CDA-leider Buma eerder al aangegeven niet direct te staan springen om met de VVD in zee te gaan.

Bronnen: Volkskrant, AD, NRC

Geef een reactie

Laatste reacties (174)