Laatste update 10:05
94

PvdA stemt tegen Belastingplan als lerarentekort niet wordt aangepakt

De PvdA zal tegen de onderwijsbegroting én het hele Belastingplan stemmen als het kabinet geen extra geld vrijmaakt voor leraren, goedkope huurwoningen en lagere inkomens. Dat heeft partijleider Lodewijk Asscher laten weten.

Vandaag en morgen zal minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn Belastingplan verdedigen tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. De PvdA hoopt in het debat extra investeringen af te kunnen dwingen. Asscher wil meer geld om het het lerarentekort aan te pakken en om lastenverlichtingen mogelijk te maken voor lagere inkomens en ouderen.

Asscher stelt in de Volkskrant:

Dit is een kabinet met het meeste geld sinds de jaren zeventig, de laagste rentelasten sinds 1854 en de langste reeks overschotten sinds 1954. Als je in een periode met zo’n welvaart niet de keuze maakt om armoede en dakloosheid te bestrijden, om de publieke sector te versterken, dan gaat het zeker niet lukken als het straks economisch tegenzit. We dreigen een gouden mogelijkheid te missen als we het nu niet doen.

Volgens Asscher is het onvoorstelbaar dat de winstbelasting wordt verlaagd terwijl er niets wordt gedaan aan het lerarentekort:

Extra geld om het lerarentekort weg te werken is geen kostenpost, maar een investering in onze toekomst. Het kabinet moet allereerst erkennen dat er een crisis is die kinderen in de klas treft. Scholen in de kwetsbare buurten hebben de meeste moeite om leraren te vinden. Dat vermindert de kansengelijkheid in onze samenleving. Hoe kun je zeggen dat er geen geld voor is, terwijl de winstbelasting in 2021 volkomen onnodig omlaag gaat met 2,4 miljard? Leraren in het basisonderwijs hebben nog een enorme achterstand ten opzichte van leerkrachten in voortgezet onderwijs. Daarom zijn de lerarentekorten daar ook veel groter. Er is niemand te vinden die denkt dat je dit probleem kunt oplossen zonder extra geld. We moeten daarnaast ook zeker met de onderwijzers en scholen in gesprek waarom het niet altijd bij leraren terecht komt.

De PvdA-leider is ervan overtuigd dat het kabinet een politieke keuze maakt om zo min mogelijk te investeren en de overheid zo klein mogelijk te houden. De vraag is echter wat de PvdA hiertegen kan doen, aangezien GroenLinks heeft aangegeven niet tegen het Belastingplan te zullen stemmen in de Eerste Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)