125

PvdA steunt Europese begrotingsregels niet

Zonder steun PvdA geen meerderheid meer in Tweede Kamer voor 3% begrotingsregel... Samsom en Plasterk: 'Meer tijd nodig om begrotingstekort terug te dringen' ... Van Dam: PvdA stemt zeker in met begrotingsverdrag EU

Kandidaat-partijleiders van de PvdA Diederik Samsom en Ronald Plasterk zijn niet van plan zich te houden aan de Europese begrotingsregels. Die regels schrijven voor dat het Nederlands begrotingstekort in 2013 hooguit drie procent moet zijn. Volgens de twee is dat slecht voor de economie en de samenleving. Zij pleiten ervoor om de begroting in 2015 op orde te hebben.

Dat zeggen Samsom en Plasterk in het NRC Handelsblad.

Daarmee is er geen Kamermeerderheid meer voor het nieuwe verdrag. Ook gedoogpartner PVV steunt het verdrag namelijk niet. 

Een tegenstem van Nederland maakt overigens niet heel veel uit. Bondskanselier Merkel, zag deze problemen al aankomen en liet in het verdrag opnemen dat het van kracht wordt als twaalf van de zeventien eurolanden het hebben goedgekeurd. 

De PvdA steunde tot nog toe het eurobeleid van het kabinet altijd. Daar verandert niks aan volgens Plasterk. In het verdrag staat namelijk ook dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Dus dan blijf je binnen het verdrag en hoef je je niet aan de 3-procentsregel te houden.

Plasterk wil uiteindelijk wel dat Nederland het begrotingstekort terugdringt tot minder dan drie procent, maar pas in 2015. Dan is er tijd om naar dat tekort toe te groeien en hoeft er nu minder te worden bezuinigd. Volgens Plasterk zou er nu 15 miljard euro gekort moeten worden om binnen de drie procent te blijven.

Update 00.00 uur

Bij Pauw & Witteman gingen de PvdA-leiderkandidaten met elkaar in debat. Martijn van Dam zei zich niet voor te kunnen stellen dat de PvdA niet met de strengere EU begrotingsregels instemt. Van Dam vindt het niet verstandig ergens tegen te stemmen terwijl je er eigenlijk voor bent. Ook de PvdA heeft volgens hem steeds aangedrongen op een grotere begrotingsdiscipline in Europa.

NRC: PvdA zegt nee tegen Europese begrotingsregels, geen kamermeerderheid meer

Volkskrant: PvdA steunt Europees begrotingsverdrag niet

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (125)