21

PvdA-top Groningen moet het veld ruimen

Update: PvdA-spindoctor Dig Ishta wordt wethouder in nieuw college zonder GroenLinks ... Eerder: Intern rapport spreekt van verziekte sfeer bij Groningse afdeling ... 'Jarenlange problemen' 

Alle beeldbepalende PvdA’ers in de stad Groningen moeten hun biezen pakken en plaatsmaken voor nieuwe gezichten. Eerder stapten de wethouders al op, maar ook de fractievoorzitter en de voorzitter van het afdelingsbestuur moet weg, zodat de partij met een schone lei kan beginnen. Dat adviseert Jacques Tichelaar, die de crisis in de partij onderzocht, in een rapport. Volgens Tichelaar is er ‘geen andere uitweg’.

Update 13.55
De PvdA-spindoctor Dig Istha wordt wethouder in het nieuwe bestuurscollege van Groningen. Dat wordt een coalitie van PvdA, VVD, SP, D66 en CDA. GroenLinks keert niet terug in het college. Het vorige college strandde na een conflict over de stadstram, zo meldt de NOS. 

Istha werd bekend als woordvoerder van ministers. Ook was hij enige tijd de woordvoerder van de KLM. Istha trad ook wel op als crisismanager, aldus de NOS.
Eerder
Binnen de partij zou er een verziekte sfeer zijn. Bovendien zouden er ook al jaren problemen zijn. Het partijbestuur heeft inmiddels laten weten de aanbevelingen van Tichelaar(.pdf) over te zullen nemen. PvdA-voorzitter Hans Spekman zegt in een reactie:

Op deze manier krijgt de afdeling de kans om effectief te werken aan verdere ontwikkeling van zichzelf, haar leden en een beter gemeentelijk bestuur.

Tichelaar schrijft dat er al jaren een ondergrondse veenbrand woedt binnen de Groningse PvdA. Mensen zouden zich ‘schamen om lid te zijn’ van de partij. Er zou sprake zijn van intimidatie, roddel en achterklap en verdeel-en-heerspolitiek. De schuld van dit alles wordt volgens Tichelaar door iedereen bij anderen gelegd.

Het college van B&W in Groningen viel op 26 september uiteen nadat geen eensluidende begroting voor 2013 kon worden gepresenteerd. De partijen vielen vooral over het besluit voor de gunning, bouw en exploitatie van twee tramlijnen door de stad Groningen.

Fractievoorzitter van de PvdA in Groningen, Jan Spakman, was donderdagochtend te gast bij Radio 1. Terugluisteren kan hier.

cc-foto: NietNagel

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)