Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-top verliest van eigen leden, Marcouch weggestemd

  •  
07-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
baadoud-marcouch.jpg

Bos gaf stemadvies voor Marcouch … rivaal Baâdoud na 3 stemrondes lijsttrekker … gezichtsverlies voor PvdA-top … Marcouch mogelijk straks in gemeenteraad via voorkeurstemactie

De stemming voor de nieuwe PvdA-lijsttrekker in het fusiestadsdeel Amsterdam Nieuw-West liep uit op precies 50-50. Er volgde twee herstemmingen waarvan Marcouch de laatste verloor. De PvdA-top wilde Ahmed Marcouch maar een groot deel van de plaatselijke leden niet. Achmed Baâdoud wordt nu de nieuwe lijsttrekker. Marcouch trekt zich terug uit de stadsdeellijst en mikt op voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Door redactie Joop
Ook een stemadvies van Wouter Bos, op de dag van de verkiezing, kon Marcouch uiteindelijk niet redden. Partijleider Lilianne Ploumen, zelf woonachtig in het stadsdeel van Marcouch, had afgelopen maand al druk uitgeoefend op het lokale partijbestuur om niet de Osdorpse wethouder Achmed Baâdoud aan te wijzen als lijsttrekker. Ook stedelijke lijsttrekker Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen steunden Marcouch openlijk. Cohen deed dit vrijdag nog in Netwerk , dat na de uitzending een uitgebreider interview met de burgemeester online zette.
De steun van deze prominenten deed niets af aan de grote tegenstand die Marcouch in zijn eigen stadsdeel moest overwinnen. Veel lokale leden vonden hem te polariserend. Tegenstander Baâdoud is veel gematigder. Afgelopen donderdag zei hij in een debat met Marcouch: “De discussie over de islam werkt verstikkend. Door die deken van religie kan ik in het donker het probleem niet meer zien.”
Het Parool verbaast zich erover dat Wouter Bos vandaag een ‘stemadvies’ heeft afgegeven. Op zijn BosBlog schrijft de vice-premier:
Ahmed Marcouch vecht maandag voor zijn lijsttrekkerschap in Amsterdam Nieuw-West. Maar eigenlijk gaat het niet om personen maar om de manier waarop je van een PvdA bestuurder verwacht dat hij met een onderwerp als integratie om gaat. Mij vallen dan twee dingen op. Allereerst dat er een tegenstelling wordt geschapen tussen verbindend en confronterend bezig zijn. Wat een onzin. Juist wie wil binden en verbinden moet duidelijk maken wat het dan is wat mensen bindt, welke waarden dan leidend zijn. En ja, dat kan wel eens confronterend zijn.  (…) Wat me ook opvalt is dat er kennelijk een debat heerst over de vraag of het in de politiek ook over religie, meer in het bijzonder de islam, mag gaan. En of dat wel hoort bij een seculiere partij als de PvdA. Wat mij betreft is het heel simpel. Als je weet dat het voor veel mensen zingevend is kun je er domweg niet aan voorbij gaan.”
De verkiezingsavond verliep als een thriller. Tot tweemaal toe staakten de stemmen met ieder 50 procent voor beide kandidaten. Volgens de statuten moet er in zo’n geval geloot worden maar er volgde na geheim overleg een derde stemming die Marcouch verloor met 90 tegen 83 stemmen.
Trouw  spreekt van een bizarre avond:
Het lijkt op die slotscène uit de film ’Lost in translation’. Net nadat de leden hem na een krankzinnige avond tot lijsttrekker hebben verkozen, wordt Achmed Baâdoud door de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher omhelsd, midden tussen een menigte camera’s. De mannen kijken elkaar even aan. De een – Asscher – heeft veel in het werk gesteld om de ander – Baâdoud – géén lijsttrekker te laten worden. Maar tijdens de omhelzing die volgt, fluistert Asscher onhoorbaar iets in het oor van Baâdoud.
Marcouch werd een landelijke bekendheid en media-darling door zijn pleidooien voor een harde aanpak. Zijn rivaal trekt een dergelijke rol niet schrijft NRC Handelsblad:
Achmed Baâdoud – groot, sportief, sikje – is de man van de geleidelijkheid. Vijftien jaar lang baande hij zich een weg omhoog bij autobedrijf Nissan. Als wethouder economische zaken speelde hij een belangrijke rol bij de uitbreiding van een groot bedrijventerrein in Osdorp. Hij houdt niet van moslim-bashen en richt zich op de „99 procent” met wie „het wel goed gaat”. Hij werkt in stilte. „Ik vind het ook niet nodig dat lokale bestuurders landelijk bekend zijn.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.