39

PvdA twijfelt aan voordelen JSF

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink zet vraagtekens bij aantal banen dat zou worden opgeleverd: Banen in deze industrie zijn al soort Melkertbanen

De PvdA betwijfelt of de deelname aan de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) Nederland iets gaat opleveren. De partij vindt dat een nieuw kabinet ervoor zou moeten kunnen kiezen langer door te vliegen met de F-16-straaljager. Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink woensdag in een debat over de JSF.

Eijsink zet vooral vraagtekens bij het aantal banen dat het project volgens voorstanders van de JSF zou opleveren. In De Pers van woensdag zegt ze hierover:

Maar waar halen we die banen vandaan? Ik weet niet waar ze liggen. De banen die er nu zijn in deze industrie, zijn al een soort Melkertbanen.

Het PvdA-Kamerlid zei dat haar partij woensdagmiddag in het verkiezingsprogramma meer bekend maakt over haar standpunten over de JSF.

Eijsink deed haar uitspraken in een debat over de vraag hoeveel geld de luchtvaartindustrie aan de Nederlandse Staat moet terugbetalen. Daarover was lange tijd onenigheid met het bedrijfsleven. In 2002 stak Nederland 800 miljoen dollar in het project.

De PvdA was in eerste instantie voorstander van snelle vervanging van het F-16 gevechtsvliegtuig door de JSF, maar begon gaandeweg de ontwikkeling te twijfelen. De partij diende uiteindelijk een motie in om in ieder geval het besluit tot de aankoop uit te stellen tot 2010. De motie werd aangenomen.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (39)