13

PvdA: verbied verkoop producten gemaakt door kinderhanden

Partij hoopt op "stok achter de deur" zodat bedrijven hun leven beteren 

PvdA-Kamerlid Roelof van Laar roept op tot een verbod op verkoop van producten die met behulp van kinderarbeid zijn gemaakt. Van Laar hoopt hiermee op een “stok achter de deur” om ervoor te zorgen dat bedrijven hun leven beteren op dat gebied. Zijn initiatief wordt donderdag voorgelegd aan minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nederlanders kopen geen producten als ze weten dat kinderen die hebben gemaakt, denkt Van Laar, maar welke producten door kinderen zijn gemaakt is lastig te achterhalen. Het Kamerlid wil daarom samenwerken met plaatselijke autoriteiten of belangenorganisaties.

Minister Ploumen is met het initiatief, zegt ze in de Volkskrant:

Dit zijn lijnen waar langs je kunt denken, maar eerst moeten we beoordelen of dit de effectiefste manier is. Dat het geen enorme papierwinkel oplevert. Internationaal moeten we naar medestanders zoeken. Als we zoiets in EU-verband regelen, zijn we 28 keer zo effectief.

Het strafbaar stellen van het gebruikmaken van kinderarbeid verlegt de bewijslast naar het Openbaar Ministerie, waarmee de druk voor bedrijven om voortdurend aan te tonen dat ze geen producten verkopen waar kinderarbeid aan te pas is gekomen daalt.De PvdA verwacht dat bedrijven, om het risico van vervolging te verkleinen, voortaan zorgvuldiger kijken naar de herkomst van hun producten. Wanneer buitenlandse bedrijven veroordeeld worden voor kinderarbeid, kan het OM makkelijk nagaan of producten van die bedrijven in Nederland worden verkocht. Van Laar:

”Op die manier kunnen overtreders met relatief weinig middelen worden veroordeeld, wat voorkomt dat het verbod louter symbolisch zal zijn.” 

Wereldwijd zijn rond de 170 miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid. Ze gaan niet naar school, maar werken in fabrieken, in mijnen, in de huishouding of op het land.

cc-foto: Child Labour Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (13)