152

PvdA verbijsterd om geketende Brandon

Verstandelijk gehandicapte Brandon wordt geketend in 'isoleer' gehouden vanwege zijn onvoorspelbare gedrag

’s Heeren Loo, een instelling voor verstandelijk beperkten houdt gehandicapte Brandon al drie jaar lang vastgeketend aan de muur. Uitgesproken EO zendt vanavond een reportage uit over de afgrijselijke manier van opsluiting. De jongen heeft sinds 2007 geen buitenlucht opgesnoven. De PvdA is verbijsterd en wil een spoeddebat aanvragen over de opsluiting van Brandon.


Een medewerker van de instelling is over de opsluiting van de Brandon naar buiten getreden omdat ze die zo ernstig vindt. De 18-jarige jongen heeft een bewegingsvrijheid van een halve meter en verblijft in een lege, kille kamer die op een isoleercel lijkt.

’s Heeren Loo houdt Brandon vastgeketend in zijn ‘cel’ vanwege zijn onvoorspelbare gedrag. PvdA Kamerlid Agnes Wolbert is geschokt en vindt de situatie mensonterend:

Geen aandoening is zo erg dat dit vededigbaar zou zijn. Brandon’s situatie moet per direct worden verbeterd. Elke dag dat dit langer duurt is een dag te lang.” Ook CDA Kamerlid Sabine Uitslag keurt de behandeling af: “Ik krijg hiervan een knoop in mijn maag. Ik kan me niet voorstellen dat dit de enige manier om deze jongen te behandlen. Iemand drie jaar zo vasthouden, dat kan echt niet.

De rechter heeft ’s Heeren Loo toestemming gegeven om Brandon te isoleren. De instelling koos echter zelf voor de manier om Brandon met een tuigje en lijn aan de muur te ketenen.

De moeder van Brandon is verdrietig dat haar zoon als een ‘gekooid dier’ wordt behandeld. Frank van der Linden, regiomananger van ’s Heeren Loo wilde in Uitgesproken EO niet op het leven van Brandon ingaan omdat de jongen zelf zou hebben aangegeven niet op tv te willen. Uitgesproken EO heeft echter wel toestemming van Brandon’s moeder op de beelden uit te zenden.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke manier van opsluiting in de verstandelijke gehandicaptezorg aan het licht komt. De getekende Brandon doet denken aan de zaak Jolande Veneme die in 1988 in de publiciteit kwam. De verstandelijk gehandicapte werd naakt met een touw vastgebonden aan de muur omdat ze onhandelbaar was.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)