17

PvdA: Hoogste tijd voor een vrouw als minister van Staat

De volgende minister van Staat moet een vrouw zijn. Dat vindt de PvdA. De partij zal dinsdag tijdens een debat over de begroting van de koning daarover een motie indienen. Alle ministers van Staat, op dit moment zes stuks, zijn man en volgens de PvdA is het de hoogste tijd dat de regering nu eens een vrouw voordraagt.

Kanshebbers voor de eretitel zijn er ook al, als het aan de PvdA ligt. Oud-VVD-minister Neelie Kroes bijvoorbeeld, of oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet van de PvdA zelf. Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek en ook ‘het aantal vrouwen in het kabinet is niet wat wij ervan hadden gehoopt.’ Volgens Kuiken zou het aldus ‘goed zijn voor de balans’ om een vrouw voor te dragen.

De titel minister van Staat wordt na een voordracht van de ministerraad door het staatshoofd verleend. Het is een titel die is voorbehouden aan bestuurders die hun strepen hebben verdiend in de politiek, mensen met ‘uitzonderlijke verdiensten voor het staatkundigde leven’. De ministers van Staat kunnen nog om hun inzet gevraagd worden, bijvoorbeeld als adviseur van de koning of speciaal gezant van het kabinet. Herman Tjeenk Willink werd bijvoorbeeld deze zomer nog gevraagd om de kabinetsformatie uit het slop te trekken. De andere ministers van Staat zijn Ruud Lubbers (CDA), Wim Kok (PvdA), Frits Korthals Altes (VVD), Jos van Kemenade (PvdA) en Hans van den Broek (CDA).

Pas twee keer eerder ging de titel naar een vrouw: Marga Klompé van CDA-voorloper KVP, en Els Borst van D66. Beiden zijn overleden. Sinds koning Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg heeft hij nog geen nieuwe minister van Staat benoemd.

Bron: Volkskrant / cc-beeld: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (17)