122

PvdA vult programma aan met 10 miljard ‘hervormingswinst’

SP-lijsttrekker Roemer: 'Het lijkt er op dat de PvdA zijn eigen achterban links laat liggen om een draai naar rechts te maken'

De Partij van de Arbeid (PvdA) scherpt haar verkiezingsprogramma aan met tien miljard euro aan extra bezuinigingen, of zoals ze het zelf noemen: hervormingswinst. Zo hoopt de partij met een programma te komen dat beter rekening houdt met de oplopende kosten van de vergrijzing.

De PvdA hoopt 10 miljard extra ‘hervormingswinst’ te boeken door op allerlei vlakken een tandje bij te zetten. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Eerder gingen de sociaaldemocraten nog uit van 10 miljard euro aan bezuinigingen op de korte termijn tot 2015. Hervormingen, zoals verhoging van de AOW-leeftijd, brachten op de lange termijn nog eens 10 miljard op. De opbrengst van dit soort maatregelen wil de partij ongeveer verdubbelen.

Het FD meldt dat de PvdA ook heeft ingevuld hoe ze de zorgkosten gaat terugdringen. Als meer mensen aan het werk zijn, kunnen meer schouders de stijgende zorgkosten dragen, zo stelt de partij. Dit kan op termijn euro 6 mrd besparen. Medisch specialisten en zorgbestuurders worden gekort op hun salaris (euro 600 mln), evenals andere bestuurders in de semipublieke sector.

Dure medicijnen worden goedkoper, zorgpremies inkomensafhankelijk. Ook gaan scheefhuurders met meer dan euro 40.000 jaarinkomen meer huur betalen. Dat komt neer op blijvend euro 2 mrd minder uitgaven.

Donderdag presenteert het Centraal Planbureau zijn doorrekening van alle verkiezingsprogramma’s. Dan wordt duidelijk of de bezuinigingsmaatregelen die partijen voorstellen financieel ook echt wat kunnen opleveren.

Politieke partijen reageren op de aanpassingen in het verkiezingsprogramma van de PvdA. “Het lijkt er op dat de PvdA zijn eigen achterban links laat liggen om een draai naar rechts te maken,” concludeert SP-leider Emile Roemer. Het aanvankelijke verkiezingsprogramma van de PvdA was volgens de SP-voorman linkser en socialer dan voorheen.

Ik zag hier zat kansen voor samenwerking. Dat heb ik Cohen ook gezegd. Erg slecht als hier nu een dikke streep doorheen gaat. Hij moet duidelijkheid geven over de vraag welke extra miljardenbezuinigingen hij wil. Waar vallen de klappen? Het was toch Cohen die zei dat we de economie niet kapot moesten bezuinigen? Wil de echte Cohen nu eindelijk eens opstaan?

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af wat de PvdA nu precies wil. “De PvdA past haar programma aan, maar het is onduidelijk hoe. Mijn oproep blijft: show me the money, Job”, vraagt Pechtold aan PvdA-lijstttrekker Job Cohen. Volgens de D66-fractievoorzitter zeggen de sociaaldemocraten extra te willen bezuinigen, maar worden er vooralsnog alleen plannen die geld kosten naar buiten gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)