71

PvdA-wethouder pleit voor schaduwkabinet

Jan Hamming: Ook regeerprogramma formuleren. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemt schaduwkabinet haalbaar

De Tilburgse PvdA-wethouder Jan Hamming heeft in een toespraak gepleit voor de vorming van een schaduwkabinet tegen het kabinet-Rutte. Dat meldt de NOS maandag. Hamming verwees daarbij naar het schaduwkabinet van PvdA, D66 en de Politieke Partij Radikalen (PPR) onder toenmalig PvdA-voorman Den Uyl uit 1971. Nu.nl meldt dat ook GroenLinks voorzitter Jolande Sap een schaduwkabinet op de lange termijn wel ziet zitten.

Volgens Hamming zou het schaduwkabinet plaats moeten bieden aan een nieuwe generatie bestuurders, aldus de NOS. Ook vindt hij dat het een regeerprogramma moet formuleren. Hierin zou onder meer de beperking van de hypotheekrenteaftrek en kinderbijslag voor hoge inkomens moeten worden opgenomen.

Nieuwssite NU.nl schrijft dat ook GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap een progressief schaduwkabinet met PvdA, D66 en GroenLinks wel ziet zitten. “Dat is haalbaar op de lange termijn”, zegt zij. Een precieze termijn durft Sap echter niet aan te geven.
In een schaduwkabinet werken partijen in de oppositie samen in hun tegengeluid richting een kabinet. In Nederland gebeurde dit onder leiding van toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl begin jaren zeventig, aldus NU.nl.

Lees meer bij de NOS:PvdA’er bepleit schaduwkabinet

NU.nl: Jolande Sap noemt schaduwkabinet haalbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (71)