Laatste update 14:50
12

Dividendbelasting: PvdA wil Algemene Financiële Beschouwingen heropenen

De betekenis van ‘heroverwegen’ volgens de Van Dale Woordenboek app

Nu premier Rutte bekend heeft gemaakt het plan voor afschaffing van de dividendbelasting te ‘heroverwegen’ – wat volgens Van Dale Haags is voor intrekken – wil de PvdA dat de Algemene Financiële Beschouwingen opnieuw geopend worden. Door het intrekken van het plan komt er immers twee miljard euro vrij op de begroting. Tweede Kamerlid en woordvoerder financiën Henk Nijboer zegt tegen NRC: “Je kan niet zomaar zonder debat 2 miljard op een begroting verschuiven. (…) In crisisjaren hebben we de AFB ook wel eens weken opgeschoven omdat de begroting nog niet af was.”

Nijboer verwacht brede steun voor zijn voorstel dat hij mogelijk dinsdag al aan de Kamer voorlegt. De Algemene Financiële Beschouwingen, het debat van de Kamer met de minister van Financiën over de Miljoenennota en het begrotingsbeleid, vonden afgelopen week plaats.

In een verklaring op de PvdA-site schrijft Nijboer:

“Het gaat om veel geld. Nu onduidelijk is welke keuzes worden gemaakt, moeten de financiële beschouwingen worden heropend. Wij willen een open debat over alternatieve keuzes. Het parlement heeft bijvoorbeeld niet vastgelegd dat de 2 miljard ten goede moet komen aan multinationals of aan bedrijven moet worden besteed. Er is ook woningnood en de werkdruk in de zorg en het onderwijs zijn hoog. Daar kan je ook voor kiezen. Het is democratisch niet juist dat de coalitie ná de APB en AFB nog 2 miljard zouden verschuiven zonder een openbaar debat in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft bij de Financiële Beschouwingen  geen enkel alternatief van de oppositie voor alternatieve bestedingen overgenomen, ook niet als deze budgettair neutraal of heel beperkt van omvang waren. Het zou ongepast zijn in achterkamertjes weer nieuwe maatregelen te bedenken om de multinationals en de VVD te behagen. Dat doet geen recht aan het parlement.”

Eerder: Rutte krabbelt terug: kabinet gaat afschaffen dividendbelasting heroverwegen

Foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (12)