Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA wil dat zwangere vrouwen in trein gratis eerste klas mogen zitten

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
536 keer bekeken
  •  
22303358143_0a9a2f9c7b_o

© cc-foto: Esther Westerveld https://flic.kr/p/zYSxkD

Wie langer dan vijf maanden zwanger is moet in de trein in de eerste klas kunnen gaan zitten zonder daarvoor extra toeslag te betalen. Dat stelt de PvdA voor. De maatregel moet voorkomen dat de vrouwen geen zitplaats kunnen vinden in overvolle treinen. In de eerste klas is op drukke reizen meestal nog wel plek maar tweede klas reizigers mogen daar geen gebruik van maken. In België bestaat een dergelijke regeling al. In Nederland kan een vrouw aan de conducteur om clementie vragen maar die wordt niet altijd geschonken.
"PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop vraagt om een eersteklasregeling voor zwangere vrouwen. Hij roept staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) op om te regelen dat vrouwen in de laatste vier maanden van hun zwangerschap in de eerste klas mogen reizen met een kaartje van de tweede klas. ,,Zwangere vrouwen moeten met gemak kunnen reizen met het openbaar vervoer en niet hoeven te vechten voor een zitplekje in een overvolle coupé’’, vindt De Hoop. ,,Laat ze zonder extra kosten plaatsnemen in de eerste klasse, zodat ook die vrouwen met een kleine portemonnee veilig en ontspannen kunnen reizen.’’"
De staatssecretaris houdt de boot nog af en wil eerst onderzoek laten doen naar de zogeheten priority stickers die sinds enkele jaren in gebruik zijn. Zwangere vrouwen of reizigers met een beperking kunnen zo’n stoel opeisen als die door een ander bezet wordt. Onbekend is of dat goed werkt.
Op Twitter verschijnen in ieder geval regelmatig berichten van zwangere vrouwen die vertellen dat ze staand moeten reizen omdat niemand op wil staan. Er zijn overigens ook berichten van het tegenovergestelde. Het zijn ook niet alleen passagiers die weinig begrip tonen voor zwangere vrouwen. Drie jaar geleden werd een hoogzwangere vrouw door dienstdoende conducteurs de trein uitgezet omdat ze te laat was ingestapt.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.