51

PvdA wil geen Dirty Harry’s

Justitiebeleid Rutte II lijkt te veel op Rutte I ... PvdA verzet zich tegen repressief beleid ... Kamerleden Marcouch en Recourt: Roer moet om ... Straffen alleen is niet genoeg 

De PvdA keert zich tegen het repressieve beleid van Opstelten en Teeven op Justitie. De VVD-bewindslieden leggen de nadruk te veel op straf en te weinig op, bijvoorbeeld, bemiddeling tussen dader en slachtoffer. Dat zeggen de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt, de justitiespecialisten van de PvdA, dinsdag in de Volkskrant.

binnenhof
“De slinger” kan ook de andere kant uit kan, stellen de twee PvdA’ers. Marcouch:

Alleen repressie, dat is een gedachtengang met tekortkomingen.

Recourt:

We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te brengen. Het is én-én. En het slachtoffer, en de dader.

De Volkskrant schrijft verder:

Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers vanaf nu een kans krijgen. Om de onafhankelijkheid van rechters te waarborgen, wordt het plan voor de omstreden minimumstraffen ingetrokken. Ook de toon moet anders: Teeven kan beter niet meer zeggen dat inbrekers het risico lopen doodgeslagen te worden.

Regeerakkoord
Opstelten en Teeven verdedigen deze week de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord van VVD en PvdA is de toon van de paragraaf over veiligheid en justitie dezelfde als die van het kabinet Rutte I, met CDA en PVV. Ook toen waren Opstelten en Teeven de bewindslieden. Marcouch en Recourt kondigen aan dat er toch een andere wind gaat waaien. In het debat zullen ze mogelijkheden aandragen om een andere koers te varen met Justitie.

Een daarvan is mediation (bemiddeling) in het strafrecht. Recourt:

Vaak zijn dader en slachtoffer bekenden van elkaar. In een familie. In een buurt. Die mensen krijgen in de toekomst weer met elkaar te maken. Daarom stellen wij mediation voor. Als een zaak niet al te zwaar is, zouden dader en slachtoffer met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ook met mediation kan de dader een voor het slachtoffer acceptabele en rechtvaardige straf krijgen.

Minimumstraffen
De plannen om rechters bij zware delicten minimumstraffen voor te schrijven zijn al verdwenen. “De minimumstraffen waren een motie van wantrouwen aan de rechterlijke macht”, zegt Recourt hierover.

In een reactie laten de bewindslieden Opstelten en Teeven weten dat ze met vol vertrouwen samenwerken met de PvdA bij de uitwerking van het regeerakkoord.

De PvdA zegt desnoods buiten de VVD om te gaan en gebruik te zullen maken van de ‘progressieve’ meerderheid die op 12 september in de Tweede Kamer is ontstaan. Het rechtse blok van VVD, CDA, PVV en SGP heeft daar geen meerderheid meer.

Rechters

Rechters willen zelf ook de vrijheid hebben om zacht op te treden als ze iemand veroordelen, meldt de Volkskrant. Maria van de Schepop, rechter in Den Haag en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van rechters en officieren van justitie: 

Bij een vonnis zijn er meer wegen die naar Rome leiden, maar niet voor minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie. Zij houden van de harde aanpak. Mensen opsluiten, hard en snel straffen, lik-op-stukbeleid”

Volgens Van de Schepop zijn hard en zacht allebei nodig. “Waar het om gaat, is dat een straf effectief en rechtvaardig is. Rechters moeten de ruimte hebben om zelf te kiezen welke straf het beste lijkt.”
Lees ook de opinie van Bas Wallage, Stas Verberkt en Jeroen Slobbe: Opstelten en Teeven vallen de rechtstaat openlijk aan

Volkskrant: PvdA: Roer moet om bij ministerie van Justitie

Foto voorpagina: ANP / cc-foto: marie II

Geef een reactie

Laatste reacties (51)