101

PvdA wil leerplicht voor Turken

Kamerlid Van Dam: Donner's poging om EU-verdrag aan te passen is kansloos, een pleaser voor de PVV

PvdA Kamerlid Martijn van Dam vreest voor een taalachterstand van Turkse migranten nu zij niet meer verplicht kunnen worden om een inburgeringscursus te doen. Daarom zou deze groep verplicht moeten worden tot het leren van de Nederlandse taal, vindt hij. De Centrale Raad van Beroep bepaalde dinsdag dat de verplichte inburgeringscursus voor Turken definitief van de baan is.

Van Dam vreest dat het schrappen van de inburgeringstoets tot taalachterstanden zal leiden.

Als we niets doen betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met hun buren kunnen praten”, stelt hij in De Pers.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken gaat nu bekijken of Turkije eventueel het EU-verdrag wil aanpassen waarin de Turkse migranten worden vrijgepleit van de inburgeringscursus. Volgen Van Dam is dat een kansloze weg.

Het is bedoeld om de PVV de kans te geven de indruk te wekken dat er heus wat aan gedaan wordt, terwijl Donner en de zijnen weten dat er in werkelijkheid niks gebeurt.

De leerplicht zal volgens van Dam niet alleen voor Turken, maar ook voor Oost-Europeanen moeten gelden. Zij zijn ook gevrijwaard van de inburgeringscursus omdat ze uit de Europese Unie komen. Ook als de immigranten meerderjarig zijn, vindt Van Dam dat ze verplicht moeten worden om de Nederlandse taal te leren.

De Pers: PvdA wil leerplicht voor Turkse immigranten

Geef een reactie

Laatste reacties (101)