38

PvdA wil “oer-Hollandse” firma’s redden van agressieve durfinvesteerders

Buitenlandse geldschieters trekken noodlijdende bedrijven zoals NRC, HEMA en kinderopvang leeg met leningen en betalen nauwelijks belasting ... PvdA eist verantwoordelijkheid 

“Het kan niet zo zijn dat bedrijven die een essentieel onderdeel van de economie vormen, zoals kinderopvang, worden kaalgeplukt,” zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer. “De PvdA wil dit sprinkhanengedrag, het leegtrekken van bedrijven door ze vol te pompen met schulden of leeg te roven via superdividenden, wettelijk aan banden leggen.” Aanleiding is het faillissement van Estro, de grootste kinderopvangaanbieder in Nederland, onder durfinvesteerder Bayside en KKR.

Noodlijdende bedrijven lijken in eerste instantie te worden gered door een opkoping van investeerders die hen met buitenlands vermogen overeind houden, maar eigenlijk hangen die het bedrijf vol met leningen. De geldschieters is het vaak niet te doen om duurzaam investeren in de groei van een bedrijf dat ze aan het hart gaat. Over het geval van kinderopvangbedrijf Estro zegt Nijboer:

Het was de eigenaren niet om kwalitatief goede kinderopvang te doen, maar om de panden, het vastgoed van Estro.”

Ook zegt hij dat investeerders hele mediaconcerns zoals NRC bedreigen:

Eigenaren Egeria en Derk Sauer keerden zich zomaar een ‘superdividend’ van 12,5 miljoen euro uit. Dat gaat ten koste van de kwaliteitsjournalistiek in Nederland.” 


Speerpunten
Tweede Kamerlid Henk Nijboer wil ten eerste dat bedrijven na overnames niet kunnen worden volgehangen met leningen; de investeerders moeten ook vermogen inbrengen. Ook moet het uitkeren van superdividenden aan banden gelegd worden, die mogen niet meer met leningen worden gefinancierd. En als laatste wil Nijboer kijken naar de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders. “Zo kun je later betrokkenen ter verantwoording roepen.” De PvdA wil een hoorzitting in de Tweede Kamer organiseren. In samenwerking met minister Dijsselbloem van Financiën moet dat leiden tot aanscherping van de wet.
Nijboer wil een einde aan “het gewetenloze handelen van het snelle geld”, dat hij sprinkhanengedrag van investeerders noemt:

Ik ben niet tegen durfinvesteerders, maar dit soort excessen rond oer-Hollandse bedrijven moeten echt voorbij zijn. Vreemd vermogen is aftrekbaar, ze genieten dus een maximaal belastingvoordeel. Dat schept verplichtingen, vind ik.

Scherpere wetgeving
In 2007 organiseerde de Tweede Kamer ook al een hoorzitting over de opkoopfondsen, toen op initiatief van de SP. Van scherpere wetgeving kwam toen niet veel terecht, mede omdat PvdA-minister Wouter Bos uit onderzoek concludeerde dat de schade die durfinvesteerders aanrichten maar incidenteel was. Dit leidde tot felle debatten. In 2012 scherpte Minister De Jager (CDA) het toezicht aan door de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) op hedgefondsen, maar daar bleef het, ook door de val van het kabinet, op dat moment bij.

AD: ‘Stop leegzuigen van Hollandse ondernemingen’
PvdA: Leg gewetenloos beleggen aan banden

Cc-foto: Martin de Witte

Geef een reactie

Laatste reacties (38)