25

PvdA wil uit JSF-project

[Update] Meerderheid Kamer schaart zich achter motie PvdA: aanschaf eerste toestel terugdraaien, tweede helemaal niet kopen

De PvdA wil dat Nederland alsnog uit de testfase van het Joint Strike Fighter-project stapt. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wees in een debat in de Tweede Kamer nog eens op de grote vertraging en de budgetaire overschrijden die het project heeft opgelopen.


[Update] Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich gisteravond achter de motie van de PvdA geschaard waarin het kabinet wordt opgeroepen te stoppen met het meewerken aan de “operationele testfase” van het JSF-project van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.  

De JSF had op termijn de F-16 als gevechtsvliegtuig moeten vervangen. Nederland heeft in de testfase van het project al een toestel aangeschaft. De PvdA vindt nu dat deze aankoop moet worden teruggedraaid en dat een tweede toestel niet moet worden gekocht, zo meldt de NOS.

Het debat wordt ook uitvoerig verslagen in de Volkskrant. Zonder de PvdA heeft de JSF geen steun meer van een meerderheid in de Tweede Kamer. De discussie over de JSF leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis, memoreert Trouw.

Als Nederland alsnog afziet van het eerste testtoestel, zal dat naar schatting 20 miljoen euro kosten. Dat bedrag staat echter niet vast, zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) donderdag in de Tweede Kamer. De PvdA, SP en GroenLinks zijn daar boos over, zo meldt Dagblad van het Noorden, omdat de afgetreden staatssecretaris Jack de Vries dit bedrag vorig jaar wel als maximum had aangegeven. Volgens Van Middelkoop staat dit bedrag niet genoemd in de aanvullende verklaring bij het contract met de Amerikanen. Als Nederland uit de testfase stapt, komt er nog eens 200 miljoen euro aan meerkosten bij voor eigen tests.

De PvdA twijfelt al langer aan de voordelen van de JSF. De Rekenkamer stelde niet lang geleden dat de aanschaf van het toestel riskant is. De Tweede Kamer verklaarde het onderwerp na de val van het kabinet tot controversieel, wat betekent dat het demissionaire kabinet er geen besluiten over mag nemen. De PvdA wilde het onderwerp echter wel blijven behandelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)