Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA wil weer criminele infiltranten inzetten

  •  
24-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anpdrugsdeal_01.jpg
Partij heeft geleerd van 'fouten uit het verleden' en sluit zich nu aan bij coalitiepartner VVD
De Partij van de Arbeid heeft geleerd van het verleden en wil dat het weer mogelijk wordt om criminele infiltranten in te zetten bij het oplossen van misdaden. Dit is sinds het begin van de jaren 90, sinds de zogeheten IRT-affaire, verboden. Onder strikte voorwaarden moet het nu weer kunnen, aldus de PvdA bij monde van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt. Coalitiepartner VVD wil dit al langer.
Het IRT-team, bestaande uit rechercheurs van verschillende politiekorpsen, moest in de jaren 90 grip krijgen op zware criminaliteit. Om een drugsnetwerk in kaart te krijgen mochten infiltranten drugs invoeren, onder toeziend oog van de politie.
In 1993 bleek dat er meer dan 65 containers met duizenden kilo’s drugs door verschillende politiediensten zijn doorgelaten. De infiltranten mochten de miljoenenwinsten houden, om zo de schijn bij de drugsbazen op te houden. Waar alle drugs uiteindelijk terecht kwam, is onbekend. Door intern gesteggel werd het IRT-team in december 1993 opgeheven.
In 1994 werd een parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden ingesteld, om de zaak uit te zoeken. De commissie concludeerde dat er sprake was van een crisis in de opsporingsdiensten. Twee minister, Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Ed van Thijn (Binnenlandse Zaken, PvdA) werden uit de laan gestuurd.
Jeroen Recourt zegt zich te realiseren dat de inzet van criminelen omstreden is, maar:
Het kan ook goed gebruikt worden. In zaken waar je enkel met een kroongetuige de zaak kan openbreken, moeten we die meer gaan inzetten.
Voor de zaken die altijd onopgelost lijken te blijven, kan een criminele infiltrant ervoor zorgen dat er extra informatie op tafel komt, aldus Recourt. Tegelijkertijd erkent Recourt dat criminelen nu eenmaal criminelen zijn en niet altijd vertrouwd kunnen worden. “Het blijft een crimineel die de boel kan manipuleren”, zegt hij. Daarom moet de inzet onder streng toezicht van justitie moeten gebeuren. Vooraf dient ook altijd toestemming gevraagd te worden aan een rechter-commissaris. Bovendien mag het bewijs van een infiltrant nooit het enige bewijs zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.