90

PvdA: Willem IV wordt franje-koning

Socialisten willen politieke rol vorst terugdringen

Prins Willem-Alexander zal als koning Willem IV geen rol meer spelen in de vorming van een kabinet. Ook zal hij als het aan de PvdA ligt geen voorzitter meer zijn van de Raad van State.

De PvdA heeft een rapport opgesteld waarin de rol van de toekomstige koning ver wordt teruggedrongen. Na verkiezingen stelt de Kamer zelf vast wie de formateur wordt. Voorheen was dat een taak van de koning. Ook wordt de omvang van het Koninklijk Huis teruggebracht tot ‘een ijzeren minimum’: De koning en zijn vrouw, de afgetreden koning en de toekomstige koning.

De Volkskrant schrijft:

Commissievoorzitter en staatsrechtgeleerde Joop van den Berg: ‘Er is van oudsher ongemak tussen de sociaal-democratie, in essentie een republikeinse beweging, en het koningschap. Met deze voorstellen is beter gewaarborgd dat wij in de democratische rechtsstaat een bindend en geen politiek koningschap hebben.’

Voor de voorstellen lijkt een meerderheid te zijn van PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren (91 zetels). Voor het schrappen van het voorzitterschap van de Raad van State is een tweederde meerderheid van 100 zetels nodig omdat de Grondwet daarvoor gewijzigd moet worden.

Update 18.30

Volgens Rutte is het niet nodig om de koning(in) het voorzitterschap van de Raad van State te ontnemen omdat die volgens hem al symbolisch is. Dat meldt de NOS.

De Volkskrant: PvdA wil rol koning Willem IV sterk inperken

cc-foto: FaceMePLS

Maak een koninklijk gebaar: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (90)