128

‘PvdA zou ook zonder VVD zo hard bezuinigen’

Uitspraak Dijsselbloem in strijd met verkiezingsbelofte PvdA

De drastische bezuinigingen die het kabinet doorvoert zijn geen eis van louter de VVD. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verklaarde maandagavond op een partijbijeenkomst van zijn PvdA dat hij de bezuinigingen ook zonder de VVD zou doorvoeren. Die uitspraak is in strijd met de beloftes die partij deed voor de verkiezingen.

Canal Parade 2013

Trouw tekende de woorden van Dijsselbloem op die tijdens bijeenkomst vragen kreeg over de fanatieke bezuinigingsdrift die tegen alle adviezen, van bijvorbeeld het IMF, ingaat. 

Vorige week had ik het daarover met Lodewijk Asscher. Als wij alleen in het kabinet zouden zitten, zouden wij ook de begroting op orde brengen. (…) De bezuiniging van zes miljard zal een stukje van de economische groei van volgend jaar weghalen. Maar wij zijn de verkiezingen ingegaan met een pleidooi voor Europa. Wij kunnen niet tegen de Portugezen en Grieken zeggen dat zij hun schuldenberg moeten verminderen en als Nederland ons niet meer aan de afspraken houden.” 

Het antwoord van Dijsselbloem zou ingegeven kunnen zijn door zijn internationale positie als voorzitter van de Eurogroep die toeziet op begrotingsdiscipline bij onder meer Griekenland. Daarom moet hij in Nederland prioriteit geven aan begrotingsdiscipline boven het herstel van de economie.

In het verkiezingsprogramma uit 2012 wordt juist gewaarschuwd voor de schade die drastische bezuinigingen hebben.

“Nu de Nederlandse economie in een recessie verkeert en de werkloosheid per maand verder oploopt, komt het aan op een goede maatvoering teneinde de economie de gelegenheid te geven te herstellen en vertrouwen te scheppen waaruit nieuwe economische groei kan voortkomen.”

De partij pleit dan nog voor ‘behoedzaamheid’ bij bezuinigingsmaatregelen. “Noodzakelijke bezuinigingen dienen zodanig te worden gekozen dat de economische groei en de samenleving zo weinig mogelijk worden geschaad.” De begroting moet in 2017 op orde zijn. 

De Nederlandse economie doet het – ook in vergelijking met andere Europese landen – slecht. Als een van de belangrijkste redenen daarvoor worden de bezuinigingen genoemd.

Dijsselbloem: Ook zonder VVD zou ik bezuinigen

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (128)