11

PvdA: Zwakke scholen mogen niet uitbreiden

145 duizend leerlingen krijgen onderwijs dat niet aan de normen voldoet

Scholen die slecht onderwijs leveren, mogen niet uitbreiden. Nu gebeurt dat volgens voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) nog te vaak. Haar partij wil dat de wet wordt gewijzigd zodat de overheid bij zwakke scholen “eerder en steviger kan ingrijpen”.

“Elke keer als er een zwakke school bij komt, is dat een groot probleem”, zegt Dijksma in een reactie op het jaarverslag van de Onderwijsinspectie, dat woensdag openbaar is gemaakt. Tijdens haar bewind begon zij zwakke scholen aan te pakken. Toch krijgen volgens de Onderwijsinspectie nog 145.000 leerlingen onderwijs dat niet aan de normen voldoet. Dat meldt De Pers woensdag.

Het aantal zwakke scholen is wel afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De inspectie constateert dat op 90 procent van de middelbare scholen de basiskwaliteit goed is.

De VO-raad is blij met de verdere daling van het aantal scholen waar het onderwijs ver onder de maat is. “Maar we zijn er nog niet. Wij stellen ons tot doel het aantal zeer zwakke scholen tot nul te reduceren en te voorkomen dat er nieuwe bij komen”, zei voorzitter Sjoerd Slagter woensdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)