418

PVV-aanhang roept op tot brandstichting moskeeën

Update: Moskeeën scherpen beveiliging aan ... Moslimorganisaties doen aangifte tegen geweldsoproepers ... Berichtgeving over geweld in Zweden juichend ontvangen door PVV-aanhang ... PvdA wil dat het OM actie onderneemt

Op de Facebook-pagina ‘Steun de PVV’, geliked door 6500 PVV-sympathisanten, worden oproepen geplaatst om Nederlandse moskeeën in brand te steken.

Updates onderaan bericht
De oproepen zijn te vinden in de reacties onder berichten over brandstichting bij moskeeën in Zweden. De pagina werd in augustus in het leven werd geroepen, kort nadat PVV-leider Geert Wilders aankondigde een ‘mars’ door de Schilderswijk in Den Haag te houden.

Recent werd uit onderzoek van Reporter duidelijk dat geweld tegen islamitische gebedshuizen in Nederland vaker voorkomt dan gedacht. Een greep uit de oproepen staat op de Steun de PVV-pagina hieronder. Ze zijn veelal afkomstig van niet-anonieme personen. Overigens zijn er op de pagina ook reacties te vinden waarin het geweld wordt afgekeurd maar die zijn veelal afkomstig van tegenstanders van Wilders.

Update 21:48
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat het OM de oproepen tot brandstichting onderzoekt. De Raad van Marokkaanse Moskeeën doet aangifte. De posting met de gewraakte reacties is verwijderd nadat het bericht daarover op Joop een golf van verontwaardiging losmaakte. De verwijdering is opvallend omdat op de bewuste pagina racistische en anderszins verwerpelijke reacties veelvuldig voorkomen. 

Update 23:14
Een nieuw bericht op de pagina, waarin melding wordt gemaakt van de reactie van Kamerlid Marcouch, leidt opnieuw tot geweldsoproepen van aanhangers in de reacties. 

Update zaterdag 14.35

Moslimorganisaties zeggen aangifte te gaan doen tegen onder meer de mensen die op de Facebookpagina opriepen om brand te stichten in moskeeën, meldt RTL Nieuws. Woordvoerder Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën zegt:

“Veel van de mensen die hebben gereageerd zullen het alleen maar roepen. Maar het zijn er zoveel dat de angst is dat er ook een enkeling tussen zit die echt van plan is een aanslag te plegen.

Ook het Centraal Orgaan Moslims en Overheid onderneemt actie: zij hebben minister Opstelten ter verantwoording geroepen middels een brief waarin wordt gevraagd hoe hij de bedreigingen tegen de moskeeën gaat aanpakken.

Het OM neemt de aangiften zeer serieus en bekijkt of de reageerders die de dreigingen op Facebook uitten vervolgd kunnen worden.

Update zaterdag 22.15

Moskeeën hebben aangekondigd hun panden ’s nachts te gaan beveiligen als gevolg van de oproepen tot geweld. Woordvoerder Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën zegt:

Sommigen hebben goede camerabewaking, anderen zetten een burgerwacht in en zo’n beetje alles daar tussenin.

De Raad heeft haar leden een brief gestuurd en opgeroepen tot waakzaamheid. Zij adviseert direct de politie in te schakelen bij bedreigingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (418)