88

PVV betrapt op stemfraude in Europees parlement

PVV'er Marcel de Graaff stemde zeven keer met stemkastje van afwezige Marine Le Pen

Front National-kopstuk Marine Le Pen is woensdag in verlegenheid gebracht door haar rechtse vrienden van de PVV. Europarlementariër Marcel de Graaff werd betrapt terwijl hij – tot zeven keer toe – een stem uitbracht met het stemkastje van de afwezige Le Pen.

De christen-democratische Europarlementariër Anna Maria Corrazza Bildt was getuige van het gekonkel en sloeg alarm. Haar Belgische collega Pascal Arimont verklaarde op Twitter hetzelfde te hebben gezien. De Graaff zou inmiddels ook hebben toegegeven voor Le Pen te hebben gestemd. Volgens een woordvoerder van het parlement loopt er een onderzoek en zijn er videobeelden van het incident. Parlementsvoorzitter Martin Schulz zal zich op korte termijn uitspreken over maatregelen tegen de betrokkenen.

Stemfraude wordt in Frankrijk hoog opgenomen. De timing van het schandaal, vlak voor regionale verkiezingen, kan nadelig uitpakken voor Le Pen en Front National.

Der Standard: Abstimmungsskandal um Le Pen im EU-Parlament

Update: Marine Le Pen heeft toegegeven dat PVV’er De Graaff inderdaad namens haar heeft gestemd, waarmee hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude. Dat meldt Nu.nl. Volgens Le Pen is het echter niet zo dat zij De Graaff heeft gevraagd dat te doen, maar heeft hij “uit hoffelijkheid” zelf besloten het strafbare feit te plegen. 

Cc-foto: EP

Geef een reactie

Laatste reacties (88)