39

PVV buitenspel gezet in Almere

Andere partijen: PVV heeft het aan zichzelf te wijten dat partij buiten college wordt gehouden

Almere krijgt een college zonder de PVV. D66, PvdA, Leefbaar Almere, SP en CDA willen gaan samenwerken, zo meldt de Volkskrant woensdag. De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste in Almere. Dat de partij desondanks oppositie zal moeten voeren, heeft de PVV vooral aan zichzelf te danken, stellen de andere partijen. In de dagen dat de PVV moest beginnen met de verkennende gesprekken, deed partijleider Geert Wilders zijn discriminerende uitspraken over ‘minder Marokkanen’.

Ook binnen de Almeerse PVV-fractie ontstond daarop onrust: na een lange vergadering werd besloten dat de fractie – op één man na – afstand nam van de uitspraken, maar dat de leden wel bij de PVV bleven. De VVD, die op voorhand als een van de weinige partijen met de PVV wilde praten, brak daarop het gesprek af en de PVV gooide zelf de handdoek in de ring.
Het is de grote verliezer van de verkiezingen die profiteert. De PvdA, die in Almere drie van de acht zetels verloor. PvdA-fractievoorzitter John van der Pauw. Hij vindt het niet raar dat de grootste verliezer gaat meebesturen. De Volkskrant citeert:

“Het wordt een keurig, stevig college met een sociale agenda. De meerderheid van de Almeerders heeft op fatsoenlijke politici gestemd, die een fatsoenlijk stadsbestuur kunnen vormen.

Verrassend is ook dat de VVD niet meedoet, omdat de grote winnaar D66 in andere steden goed zaken doet met de liberalen. Leefbaar Almere, een links-georiënteerde lokale partij met vier zetels, doet wel mee.

Volkskrant: PVV buitenspel in Almere, PvdA profiteert

Foto-cc: Marie II

Geef een reactie

Laatste reacties (39)