70

PVV definitief buiten Haags college

Informateur Staal werpt kritiek van partijdigheid verre van zich ... PVV niet bereid tot compromis over hoofddoekjesverbod, terwijl alle 11 andere partijen daartegen zijn.

De Haagse informateur Boele Staal (D66) heeft in een brief aan de Haagse fractievoorzitters laten weten dat de PVV niet voldoende bereid is compromissen te sluiten om plaats te kunnen nemen in het college in de stad.


Dat meldt De Pers. Elf van de twaalf in de Raad gekozen partijen zien niets in het hoofddoekverbod dat de PVV voorstelt, maar toch is die partij niet bereid daar een wezenlijk compromis over te sluiten, aldus Staal. Daarmee plaatsen ze zich buiten de politieke realiteit. De PVV was slechts eventueel bereid om bezoekers van openbare instellingen toe te staan hun hoofddoek op te houden, maar verder wilde de partij niet gaan.

De PVV beklaagt zich dat ze bewust uit het college worden gehouden, maar die beschuldiging werpt Staal verre van zich. Hij noemt het:

Klinklare onzin. Het is een feitelijke constatering dat elf van de twaalf fracties in de Haagse raad het hoofddoekjesverbod afwijzen. Dat heeft niets met partijdigheid te maken. De PVV mag boos zijn en het jammer vinden. Maar als zij mij als onpartijdige informateur de zwartepiet willen toespelen, dan verzet ik mij daar heftig tegen.

Staal benadrukte tegenover het NOS Journaal dat het verbod louter betrekking had op hoofddoekjes, niet op andere religieuze symbolen ‘zoals keppeltje.’ “De PVV ontneemt zichzelf de kans om deel te nemen aan een coalitie.”

Geef een reactie

Laatste reacties (70)