44

PVV-diva Stassen in de problemen

Spits: Limburgse PVV-topvrouw 'fraudeerde' ... Stassen ontkent, kondigt stappen aan tegen krant

De Limburgse PVV-leider Laurence Stassen, door Geert Wilders geroemd om haar uiterlijk, heeft Europees geld oneigenlijk gebruikt. Dat schrijft gratis dagblad Spits. De krant onthult ook dat Stassen veel weerstand oproept bij andere PVV-politici.

Spits schrijft dat Stassen twee geaccrediteerde medewerkers uit Brussel heeft ingezet bij de verkiezingscampagne voor Provinciale Staten in Limburg:

De twee mailen wat af met de kandidaat-Statenleden en komen zelfs in werktijd naar Limburg om Stassen bij te staan. Dat is uitdrukkelijk verboden door het Europees Parlement. „Geaccrediteerde medewerkers maken deel uit van de onkostenvergoeding van Parlementsleden”, stelt een woordvoerder. „Die vergoeding mag niet gebruikt worden om een campagne van te financieren.” Stassen riskeert met deze zet een fraudeonderzoek en zal waarschijnlijk een deel van haar onkostenvergoeding moeten terugbetalen.

In de Limburgse PVV rommelt het al langer. In amper een jaar tijd hebben twee leden de PVV-fractie van Provinciale Staten verlaten en zijn voor zichzelf begonnen. De PVV, die in de provincie samen met CDA en VVD aan de macht is, heeft daardoor nog maar 8 zetels over.

Spits heeft een rondgang gemaakt langs PVV’ers. Geen van hen durft met naam en toenaam in de krant maar maken van hun hart geen moordkuil. De krant schetst een sinister portret van de vrouw die door Geert Wilders gepresenteerd werd als ‘onze knappe lijsttrekster’. Ze blijkt die positie min of meer gekocht te hebben volgens Spits. De krant verhaalt over een bijeenkomst uit 2005:

Wilders is bezig met de oprichting van zijn eigen partij en heeft geld nodig. De Stassens hebben aangeboden hem daarbij te helpen. Een gouden zet, zo blijkt achteraf. De opbrengst van de avond is bescheiden van omvang – waarschijnlijk enkele duizenden euro’s – en het is niet duidelijk of Stassen en haar man uit eigen zak meer geld aan de PVV hebben gedoneerd. Toch komt ze bij Geert Wilders op de radar. „Zonder de inzamelingsactie zou Stassen nooit zijn opgevallen”, aldus een ingewijde. 

Stassen komt vervolgens bijna op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer maar moet zich om persoonlijke redenen terugtrekken. Bij de Europese verkiezingen lukt het wel en belandt ze in het Europees parlement. Al snel is een tweede betaalde functie in zicht: Ze wordt lijsttrekker voor de Provinciale Staten. Stassen combineert zo twee functies, een situatie die door andere politici als onwerkbaar wordt gezien. Stassen weet er wel raad mee:

Het verbaast oud-PVV-Statenlid Harm Uringa niets dat Stassen er weinig moeite mee heeft de twee functies te combineren. „Ze was te weinig aanwezig om echt sturend in de fractie te kunnen zijn maar ze bepaalde wel alles,” aldus Uringa. „Wij moesten geloven dat ze vooral in Brussel druk was.” Daarmee vertoont zich een patroon: zowel in Brussel als in Limburg beweert Stassen heel erg druk te zijn met de andere helft van haar politieke bezigheden. Uringa: „Ze is ook wel druk, maar vooral met op en neer reizen.”

Stassen maakt zich weinig geliefd bij andere PVV’ers door haar autoritaire en diva-achtige gedrag. Het is in ieder geval opmerkelijk dat PVV’ers uit de school klappen, in de organisatie geldt normaal gesproken een al dan niet officiële zwijgplicht. De echtgenoot van Stassen kondigt stappen aan tegen Spits.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)