256

PVV eist Nederlands mensenrechtenbeleid op

Update 10:15 uur: reactie Brinkman op zijn eerdere uitspraken ... Brinkman: 'Nederland geen gidsland meer maar internationaal opkomen voor PVV-gedachten'

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt dat een VVD/CDA-regering die door zijn partij wordt gedoogd, internationaal het PVV-gedachtengoed op het gebied van mensenrechten zal moeten verdedigen. Dat schrijft Trouw.


De krant heeft inzage gehad in een interview dat PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaf aan Wordt Vervolgd, het blad van Amnesty International, dat vrijdag verschijnt. Een citaat uit het interview:

„Als de PVV straks een regering gaat gedogen, moet die regering rekening houden met de standpunten van de PVV. En dan moet Nederland, ooit het zelf-benoemde gidsland op het gebied van mensenrechten, ook internationaal voor de PVV-gedachten opkomen.”

Brinkman gaat daarmee in tegen de afspraken die de PVC-coalitiegenoten hebben gemaakt om elkaars standpunten te respecteren. De uitspraken vallen vermoedelijk ook slecht bij CDA-leider Maxime Verhagen, de minister van Buitenlandse Zaken die mensenrechten tot speerpunt van zijn beleid verklaarde.

Veel standpunten van de PVV staan op gespannen voet met universele mensenrechten of betekenen daar een regelrechte schending van. Zo is de partij tegen vrijheid van godsdienst en tegen gelijke behandeling. Ook heeft de partij onvoorwaardelijke steun aan Israël als punt in het partijprogramma staan.

In Nova waarschuwden de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) en Joris Voorhoeve (VVD) voor de nadelige gevolgen als de PVV deelneemt aan de regering.

Update 10:15 uur Brinkman reageert vandaag in een tweet op het Trouw-artikel:

Uitspraken trouw meer dan 6 weken oud. Toen zag de wereld compleet anders uit. Iedereen wil bij onderhandelingen max resultaten.

Trouw: ‘Nederland geen gidsland meer’

cc-foto: Keith Ivey Demonstratie van Amnesty International in Washington op de zesde verjaardag van Guantanamo Bay in 2008. Nederland protesteerde samen met de EU tegen het zonder vorm van proces vasthouden van gevangenen. Wilders stelde daarentegen in 2007 voor dat Nederland een eigen versie van Guantanamo Bay moest inrichten waar ‘potentiële terroristen’ ‘preventief gedetineerd’ zouden moeten worden. 

Geef een reactie

Laatste reacties (256)