Laatste update 11:24
113

PVV en VNL boycotten moslimdebat, organisatie teleurgesteld

In de Rotterdamse Essalam moskee wordt vrijdagavond een politiek debat georganiseerd. De organisatoren wilden een debat met verschillende visies, om van elkaar te kunnen leren. De PVV en VNL komen niet, ook al waren ze van harte uitgenodigd.

Marianne Vorthoren van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) laat weten juist de partijen die het meest islamkritisch zijn te hebben uitgenodigd. “Maar die hebben het eigenlijk laten afweten.” Eerder zei Vorthoren al dat het “een kolfje naar de hand van de PVV om dat gesprek met ons aan te gaan” zou zijn, maar Wilders weigert.

Het PVV-lid liet eind februari al weten niet aanwezig te zullen zijn. “No way. Behalve als ik die megamoskee definitief mag sluiten. En daarna de rest”, twitterde hij. Jan Roos (VNL) had in eerste instantie laten weten wel te komen, maar kwam daar uiteindelijk toch nog op terug. Oud-PVV’er Hero Brinkman (Ondernemerspartij) heeft zich wel gemeld als deelnemer.

Donderdag heeft de organisatie laten weten teleurgesteld te zijn in de opstelling van de moslim-kritische partijen. Vorthoren:

Het roept bij ons de vraag op: wat willen ze nu eigenlijk van Nederlandse moslims? De partijen die het meest uitgesproken zijn over islam in Nederland laten het nu afweten, de meeste zonder opgaaf van reden.

In het debat zullen onder meer vragen voorbijkomen als of de islam wel in Nederland past, of er plaats is voor moslims in Nederland en de circa 500 moskeeën. Maar ook: “Nederland is het mooiste land ter wereld: geloven we erin of ‘pleuren we op’?” Het debat wordt geleid door imam Yassin Elforkani en zal via livestream worden uitgezonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)