23

&… PVV-er Machiel de Graaf blundert met WOII-vergelijking

Albert Heijn verkoopt moeder aller plofkippen... McDonalds 'beste EK-reclame'... OM vervolgt shariageleerde al-Haddad níet... SS Rotterdam levert verlies van 230 miljoen euro... Ook oermens ging niet duurzaam om met zijn omgeving... &Meer

Ander nieuws van vandaag.


Machiel de Graaf, fractievoorzitter van de PVV in de gemeente Den Haag én fractievoorzitter in de Eerste Kamer, heeft zichzelf donderdag in de Haagse gemeenteraad flink voor schut gezet. Niet alleen heeft hij geen kennis van de geschiedenis van de gemeente waarvoor hij zitting neemt in de gemeenteraad, hij verwijt domweg ook nog eens anderen geen historische kennis te hebben. De Graaf stelde namelijk dat ouderen in zorginstellingen ‘minder recht hebben dan inwoners van het Oranjehotel’. De Graaf bedoelde eigenlijk de gevangenis van Scheveningen. Wanneer burgemeester Jozias van Aartsen hem probeert te herstellen door te vragen of hij soms de gevangenis bedoelt, reageert De Graaf:

Iedereen weet toch dat de bijnaam Oranjehotel is. Jullie hebben geen historische kennis. Ik begrijp alle commotie niet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zeker 25.000 verzetstrijders door de Duitsers vastgezet in het Oranjehotel, zoals de gevangenis toen genoemd werd. Een deel van de verzetsmensen is op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. De Graaf doelde op de gewone gevangenis in Scheveningen. (Krapuul)

Nog één laatste keer terugblikken op het EK? Vooruit dan. Volgens een onderzoek dat marktonderzoeksbureau Markteffect en Sportmarketingbureau Triple Double hielden onder duizend Nederlanders vanaf 18 jaar blijkt dat McDonalds leukste EK-commercial heeft verzonnen (zie video). Gevolgd door C100 en Grolsch. De meest irritante was die van de Nederlandse Energie Maatschappij, gevolgd door Plus en de reclame van Lipton Ice Tea. (Adformatie)

De Albert Heijn koopt en verkoopt de moeder aller plofkippen. Dat schrijft Wakker Dier in haar persbericht. Onder het huismerk Euro Shopper worden de Grote Kipfilets verkocht. Albert Heijn zegt in een verklaring dat de filets uit dezelfde productieketen komen als de reguliere kipfilets: “Binnen een grote groep kippen is sprake van een spreiding in het gewicht van de kippen. Het overgrote deel voldoet aan de specificaties van de Albert Heijn eigen merk kipfilets. Door de verkoop onder het merk Euro Shopper krijgen ook de grotere filets een goede bestemming.” De supermarkt keten belooft wel verbetering. (Metro)

Het Openbaar Ministerie gaat de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad niet vervolgen. Politicus Ehsan Jami had aangifte gedaan van bedreiging en aanzetten tot haat en discriminatie na uitspraken van al-Haddad tijdens een debat in de Balie. Het OM concludeert nu dat al-Haddad geen strafbare feiten heeft gepleegd. (Trouw)

Het schip ss Rotterdam is een doorn in het oog van de Rotterdamse corporatie Woonbron. Woonbron heeft meer dan 256 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie van het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Naar verwachting zal het schip maar 25 miljoen euro opleveren, waardoor de corporatie een verlies lijdt van zo’n 230 miljoen euro. (NOS)

Een boot met zo’n 200 asielzoekers uit Indonesië is in de Indische Oceaan gekapseisd. Zeker 75 van de opvarenden zijn overleden. De boot was onderweg naar Australië. (Independent)

Een online community voor mensen die van breien houden is door het Olympisch Comité gesommeerd de aankondiging van de ‘Ravelympics’ te verwijderen. De Ravelympics worden om de twee jaar gehouden. Breiers proberen dan nieuwe en meer ingewikkelde breiwerken uit. Al het geld dat binnengehaald wordt door de verkoop van ‘Medals-of-Glory’ gaat naar de Special Olympics. Al met al een vriendelijke groep breiers. Het Olympisch Comité vindt dat de Ravelympics inbreuk pleegt op de intellectuele eigendom van het Amerikaans Olympisch Comité. (The Atlantic)

Een kwart van alle allochtone kinderen is te dik. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waaraan zo’n 7000 kinderen deelnamen. Uit het onderzoek blijkt dat 15 procent van de Nederlandse kinderen een overgewicht heeft en 26 procent van kinderen van buitenlandse afkomst. Oorzaak ligt volgens professor Johannes Brug in de levensstijl van de families. Er zou meer frisdrank worden gedronken en op onregelmatige tijden worden gegeten. (AD)

Voortaan mogen de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zelf beslissen of ze het openbaar vervoer willen aanbesteden of door het gemeentelijke vervoersbedrijf willen laten regelen. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA, GroenLinks, SP en D66 hierover. (De Volkskrant)

Vaak wordt gedacht dat de oermens in harmonie met zijn omgeving leefde. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Minnesota concluderen anders: de oermens ging allerminst duurzaam met zijn omgeving om. Bronnen werden veelvuldig gebruikt. Zodra deze uitgeput raakten, of het afval in de omgeving zich opstapelde, trok de oermens gewoon verder. (Trouw)

Donderdagmiddag is het sociale medium Twitter een aantal uur uit de lucht geweest. Op Facebook klaagde men steen en been. Hackersgroep UGNazi claimt de site uit de lucht te hebben gehaald. Waarom is onduidelijk. (Welingelichtekringen)

cc-foto: Maurits Burgers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)