17

PVV’er Marcel De Graaff krijgt boete voor stemfraude

Europarlementariër moet 1530 euro betalen voor stemmen met stemkastje partijgenoot Marine Le Pen 

De PVV-europarlementariër Marcel de Graaff moet een boete van 1530 euro betalen voor het stemmen met het stemkastje van zijn extreem-rechtse partijgenoot Marine Le Pen (Front National). Het bedrag is vijf keer zijn dagvergoeding.

De Graaff heeft tijdens een plenaire vergadering in Straatsburg – zonder toestemming – met het stemkastje van Le Pen gestemd. Hij maakte die ‘fout’, volgens eigen zeggen, uit ‘hoffelijkheid’. Stemmen voor een ander is in het Europees Parlement verboden. 

Le Pen moest aan de voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement uitleg geven. Zij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het stemmen voor haar en heeft daar ook geen opdracht toe gegeven. 

Fransman Nicolas Bay zou eerder ook voor de partijleider van Front National gestemd hebben. Ondanks de getuigenverklaringen blijft hij ontkennen. Le Pen zegt ook daar niets van te weten. Zij moeten beiden opnieuw verantwoording afleggen bij Schulz en lopen het risico een boete of berisping te krijgen.

Het is niet duidelijk of Le Pen de mannen bewust verzoekt om voor haar te stemmen of dat zij enkel als lakeien naar haar pijpen dansen. 

De PVV en Front National zitten samen in de fractie Europa van Naties en Vrijheid met 38 parlementariërs door Le Pen en De Graaff geleid.

cc foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (17)