75

PVV’er Marjolein Faber: Ik ga nergens heen

Maar beent wel weg uit speciaal ingelaste vergadering over haar integriteit ... Betaalde zoon met fractiegeld voor het runnen van website

Marjolein Faber, PVV-fractievoorzitter in de Provinciale Staten in Gelderland, weigert over haar integriteit in discussie te gaan. Tijdens een extra vergadering met de andere fractievoorzitters, die naar aanleiding van de website die ze liet bouwen door het bedrijf van haar zoon was ingelast, haalde ze fel uit naar de commissaris van de koning, Clemens Cornielje. Daarna beende ze kwaad weg.

Faber meent dat Cornielje en de griffier van de provincie haar publiekelijk aan de schandpaal zouden hebben genageld. Faber is er heilig van overtuigd dat zij ‘formeel juridisch en in de geest van de regelgeving’ geen regels heeft overtreden toen zij het bedrijf van haar zoon inhuurde om de website van haar afdeling te beheren. 

De opdracht was met fractiegeld betaald. Toen dit bekend werd, heeft zij dat bedrag direct uit eigen zak aangezuiverd. In totaal zou het om zo’n 8500 euro gaan.

VVD-gedeputeerde Jan Markink riep Faber eerder op om op te stappen. Markink:

Het kan bijna niet anders dan dat ze zegt: ik leg mijn functie neer. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.

Te meer omdat Faber in het verleden zo fel van leer trok over integriteitskwesties tegen andere politici, zegt Markink. Zo deed haar fractie bijvoorbeeld aangifte tegen toenmalig PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat hij onjuiste declaraties had ingediend. Ook de PvdA en SGP hebben laten weten dat ze Faber liever zouden zien vertrekken.

“Ik heb mijn babbeltje gedaan en that’s it”, zei Faber. “Hier ging het om en hier laat ik het bij.”

Update 12.00
De Provinciale Staten in Gelderland hebben naar aanleiding van Fabergate een commissie ingesteld die moet uitzoeken hoe fracties in de toekomst transparanter het gebruik van hun budget kunnen verantwoorden.

NOS: Gelderse Staten nemen geen stappen tegen Faber

Geef een reactie

Laatste reacties (75)