107

PVV-er Richard de Mos houdt niet van ‘jokken’

UPDATE: De Mos zegt 'niet echt' gelogen te hebben. "Ik was te trots en te naïef." Desalniettemin heeft de Mos op zijn cv ten onrechte vermeld voormalig 'schoolhoofd' te zijn. 

PVV-Kamerlid Richard de Mos is op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni aangekondigd als ‘voormalig onderwijzer en schoolhoofd’. Ook onder zijn portret op de PVV website stond de functie ‘schoolhoofd’. Oud-collega van het Kamerlid en bovenbouwcoördinator van openbare basisschool De Spoorzoeker, de school waar De Mos werkzaam was, Marjolein Boon, zegt nu dat De Mos nooit schoolhoofd of directeur is geweest.


In een biografie uit 2007 van PVV-prominenten staat over De Mos: ‘Richard de Mos is onderwijzer in het basisonderwijs en schooldirecteur. Uit overtuiging werkzaam in een Haagse achterstandswijk. De Mos ergert zich aan de softheid van zijn collega’s.

Op de vraag of De Mos ooit schooldirecteur is geweest antwoordt hij ontkennend, maar:

Als ik het ambieer, zou ik het kunnen zijn. Ik heb in Delft een tweejarige opleiding gedaan tot schoolleider in het primair onderwijs. Ik heb allerlei opdrachten moeten doen en  met bloed, zweet en tranen al mijn diploma’s gehaald. Daar kunt u een kopie van krijgen. Vervolgens kwam ik bij de PVV.

Dat de Mos het niet zo nauw neemt met de waarheid blijkt wel uit het filmpje.

Update 11.45:

Onlangs hield dejongejournalist.nl een interview met De Mos. In dit interview zei de PVV-Kamerlid herhaaldelijk schooldirecteur te zijn geweest. Op de website van de jonge journalist staat het interview uitgewerkt. Zodra en als De Mos toestemming geeft de beelden van het gesprek openbaar te maken, worden ook deze gepubliceerd.

Update 18.30:

In Een Vandaag vertelt student in opleiding Youri Vugts dat De Mos herhaaldelijk in zijn interview heeft gezegd hij schooldirecteur is geweest. Dat hij dat nu ontkent vindt Vugts opmerkelijk omdat hij het interview, dat hij heeft opgenomen, letterlijk heeft geciteerd. “Dat hij het nu ontkent zegt meer over hem dan over mij. Het geeft toch wel aan dat hij iets te verbergen heeft.”

De Volkskrant: PVV’er ten onrechte vermeld als schoolhoofd

Update 22:00

Op zijn Hyvespagina reageerde De Mos op de commotie die zijn gelogen cv heeft veroorzaakt. De Mos: ‘Op dit moment lig ik onder vuur in de media aangaande het feit dat ik gelogen zou hebben over een schooldirecteurschap’, citeert De Volkskrant.

Laat ik duidelijk zijn; ik heb in 2006, het jaar dat ik bij de PVV kwam, vol trots en met bloed, zweet en tranen mijn diploma schooldirecteur gehaald en ben toen de politiek ingegaan. Ik heb te naïef en te trots gezegd dat ik schooldirecteur ben; iets wat qua opleiding klopt, maar zonder het feit daadwerkelijk leiding te hebben gegeven aan een school. Door mijn werk als onderwijzer (2002 tot 2007) en mijn opleiding schooldirecteur, met tal van opdrachten, kan ik gerust zeggen dat ik met mijn poten in de modder heb gestaan en recht van spreken heb als het over het primair onderwijs gaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)