49

PVV geeft 2,7 ton Kamersubsidie uit aan anti-EU-onderzoek

Fractiesubsidie mag niet worden besteed aan campagnedoeleinden 

De PVV heeft opnieuw oneigenlijk gebruik gemaakt van subsidies van de Tweede Kamer. De beweging liet een Brits bureau onderzoeken wat het zou kosten als Nederland uit de euro zou stappen. Kosten: 270 duizend euro. De PVV mocht dit van de Kamer uit zijn subsidie voor het werk van de Kamerfractie betalen, op voorwaarde dat het onderzoek niet voor campagnedoeleinden zou worden gebruikt. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

PVV-leider Geert Wilders nam afgelopen zomer het bureau Capital Economics in de arm voor het onderzoek naar de euro. Vorig jaar liet hij ook al soortgelijk onderzoek verrichten naar de terugkeer van de gulden.
Uit vertrouwelijke correspondentie van de partij blijkt dat het bureau al “vrijwel overtuigd” was dat de studie “zal laten zien dat uittreding [uit de EU] voordelig voor Nederland zal zijn”. Na onderhandelingen over de prijs gaf Wilders 5 juni het groene licht voor de studie, schrijft NRC.

De PVV liet daarna in informele contacten met de ambtelijke dienst van de Tweede Kamer nagaan of de rekening betaald mocht worden uit de subsidie die de PVV ontvangt voor ondersteuning van de Kamerfractie. De Kamer bleek bereid dit toe te staan, mits de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.
Maar de EU lijkt nu steeds meer speerpunt te worden van de PVV. Wilders ontvangt woensdag de Franse ultranationalist Marine Le Pen om zijn anti-Europese agenda kracht bij te zetten. Het bureau en de PVV willen niet reageren, aldus NRC.

NRC: PVV laat voor 2,7 ton anti-EU-onderzoek doen met subsidie van de Kamer

Foto-cc: Jacco de Boer

Geef een reactie

Laatste reacties (49)